Департаментът по правосъдие на Съединените американски щати иззе bitcoin на стойност над $5 млрд. от млада двойка — най-голямата конфискация на криптовалута досега, предава BBC.

Общо почти 120 хил. bitcoin бяха откраднати от хакер при кибератака срещу криптоборсата Bitfinex през 2016 г. Стойността им тогава бе около $71 млн.

Помощник главният прокурор Кенет Полайт-младши заяви, че акцията е доказателство, че правителството "няма да позволи криптовалутите да бъдат убежище за пране на пари или джоб на беззаконие".

Според Департамента по правосъдие хакерът, атакувал платформата, е направил над 2 хил. неоторизирани транзакции и след това е насочил парите към дигитален портфейл, управляван от 34-годишния Илия Лихтенщайн, родом от Русия. Властите твърдят, че Лихтенщайн и 31-годишната му съпруга Хедър Морган са "изпрали" 25 хил. от откраднатия bitcoin чрез множество сметки през последните пет години и са използвали редица методи, за да прикрият следите си — включително фалшиви лични документи.

Двойката е заловена след колаборация на властите в САЩ и Германия. Ако бъдат признати за виновни, те могат да лежат до 25 години в затвора. Късно във вторник двамата обвиняеми се изправиха пред съда и бяха пуснати под гаранция.

Акцията идва четири месеца след създаването на криптоекип в Департамента по правосъдие. В края на миналата година те успяха да изземат криптовалута на стойност $2,3 млн., платена като откуп от компанията Colonial Pipeline.

Българските bitcoin

Скорошен доклад отново разбуни духовете и в България относно информация за иззети 213 576 bitcoin в акция през 2017 г., тогава на стойност около $500 млн.

Заради спекулациите и липсата на информация и яснота дали родните власти все пак са получили достъп до дигиталните портфейли, или не — както и какво се е случило с криптовалутата — депутатът Ивайло Мирчев отправи официално запитване към министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и към този на електронното управление Божидар Божанов.

Мирчев иска от вътрешния министър отговор дали е образувано досъдебно производство, внесен ли е обвинителен акт в съда, колко bitcoin и други криптовалути са иззети в рамките на разследването, къде се съхраняват - на онлайн платформа/борса, на hot wallet /портфейл на даден компютър, свързан с интернет), на cold wallet /портфейл на устройство, отделно от компютъра, което няма връзка с интернет/ или на друг носител.

Отговор все още няма.