През 2021 г. броят на милиардерите в света се е увеличил с 3,3% до 3311 души, а общото им богатство е нараснало за година със 17,8% до рекордните 11,8 трилиона долара. Това става ясно от деветото годишно проучване "Преброяване на милиардерите" на международната компания за разузнаване Altrata,базирано на данните на Wealth-X.

Според доклада 15 държави са дом на три четвърти от световното милиардерско население и 81% от общото богатство на милиардерите.

Снимка 579781

САЩ затвърди статута си на доминираща милиардерска държава, докато Китай отбеляза скромен спад в милиардерското си население. Разширявайки се с почти 20%, Индия скочи с четири позиции по брой милиардери, измествайки Русия като четвърта класирана държава милиардер. Броят на милиардерите в Русия е намалял с 11%, като това се е случило още преди нахлуването в Украйна и налагането на тежки международни санкции.

Това е новият най-млад милиардер в света?

Това е новият най-млад милиардер в света?

Scale AI на Уанг вече е подписала три договора на стойност около 350 милиона долара

Това вариращо представяне илюстрира неравномерното въздействие на пандемията (и свързаното с нея възстановяване през 2021 г.) върху активите на отделните милиардери, като се има предвид тяхната различна експозиция към индустриални сектори, пазари на активи и икономики на страни.