Американският Държавен департамент одобри възможната продажба на танкове, ракети Stinger и други на Тайван - решение, което със сигурност ще подразни Китай, която смята страната за част от своята територия, пише Bloomberg.

"Предложената продажба обслужва американските национални, икономически и отбранителни интереси, като подкрепя продължаващите усилия на купувача да модернизира военните си сили да запази възможност за отбрана", казва Агенцията по отбрана и сътрудничество към Пентагона.

Освен Stingers, Тайван иска и 108 танка M1A2T Abrams, както и хиляди автоматични оръжия, гранати и муниции. Потенциалната продажба е на стойност около $2 милиарда.Вашингтон е задължен от Taiwan Relations Act от 1979 г. да помага на острова да има достъп до оръжия за отбрана. Подобни трансакции обаче не се харесват на Китай, която смята Тайван за част от страната.

Продажбата на оръжие най-вероятно ще разпали още повече напрежението между Вашингтон и Пекин, които в момента се намират в търговски конфликт.

Китай и Тайван имат отделно управление от 1949 г. САЩ официално спазва политиката One China, което означава, че Вашингтон няма официални дипломатически връзки с Тайпе, но и двете страни виждат продажбата на оръжия като ключова за стабилността в региона. През 2017 г. президентът Доналд Тръмп одобри друга продажба за $1,42 милиарда, както направи по-рано и Барак Обама. Сега обаче подобна трансакция може да затрудни още повече преговорите между Китай и САЩ.