Изобилието от въглища по пристанищата в Европа намалява както цената на горивото, така и цената на електроенергията.

Запасите в три европейски пристанища - Ротердам, Амстердам и Влисинген са стигнали най-високите си нива от 2013 година насам, пише Bloomberg.

В период, когато запасите от въглища трябва да бъдат изчерпани заради зимата, те са необичайно високи. По-евтините въглища са фактор и за понижаването на цената на електроенергията , която Германия доставя на скандинавските страни. Запасите на суровината слагат край на тригодишното увеличение на цената, която през октомври достигна 100 долара за тон.

"Доставките на въглища от САЩ и Русия, както и други източници наводняват а пазара от месеци. Мекото зимно време в Европа намали търсенето на енергия и задълбочи проблема", казва Джо Алдина, ръководител на анализите в S&P Global Platts.

Инвентаризациите на въглища в Европа достигнаха над 7 милиона тона по-рано този месец, което е близо два пати повече спрямо 2018 година. Тези запаси са се понижили с около 7,5% от рекордния обем през април, но остават изключително високи за годината.

Цените на фючърсите за гориво са се понижили през последните пет месеца, тъй като азиатските държави, начело с Китай облекчават вноса. Въглищата за доставка в Ротердам са спаднали с 16% от началото на 2019 година и се търгуват за 71,40 долара за тон.

Търсенето обаче също е засегнато от метеорологичните условия. По-високите температури намалиха нуждата от отопление и пресушиха река Рейн в Германия.

Ниските нива на водата от своя страна затрудняват транспортирането на суровината от пристанищата до електроцентралите нагоре по течението. Зимните валежи позволиха покачване на нивото на водата и извършването на няколко транспортни курса.

По-ниските цени на въглищата рефлектират и върху икономиките, използващи комунални услуги като производство на електроенергия. Компаниите и домакинствата обаче вече могат да избират между въглищни инсталации или съоръжения, използващи природен газ.

Очаква поради понижените цени и на природния газ, той да поеме и частта от въгледобива това лято, а това означава, че ще бъде трудно да се използват натрупаните запаси, смята Алдина.