Една от основните мисии на Българската банка за развитие е да подкрепя развитието на малките и средните бизнеси в страната. Главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев подчерта пред "24 часа" значението на МСП за икономиката - проучванията сочат, че малките и средните предприятия отговарят за значителен дял от брутния вътрешен продукт на България - близо една пета.

МСП са изправени пред редица предизвикателства, за да просъществуват в днешната пазарна икономика. Силната конкуренция, възникването на нови бизнес модели, породени от налагането на нови технологии - всичко допринася за основния проблем, с който се сблъсква бизнесът у нас - недостиг на финансови средства в ключови моменти от развитието си. Затова групата на ББР, в това число петте ѝ дъщерни предприятия, насочва значителна част от ресурсите си към подпомагане дейността на микро- и малки предприятия, средни и големи компании, включително стартиращи и такива без история и опит.

Мисия на банката обаче е да застава и зад значими инфраструктурни проекти в страната.

Стоян Мавродиев смята, че развитието на инфраструктурата е пряко свързано с развитието на бизнеса в съответните региони. "Погледнете картата на България, именно регионите с по-развита инфраструктура са с по-високи икономически показатели и имат по-развита бизнес среда".

През дългогодишната си практика ББР се е установила като финансова институция, която улеснява достъпа на българските предприемачи до кредити за оборотни нужди и инвестиции и по този начин им предоставя средства, жизненоважни за дейността им. Ловешкият производител на електроинструменти "Спарки Елтос" е в затруднено положение през последните години. Компанията е вече 50 години на пазара и само преди 5 години бе сред предприятията за пример в страната. Заводът е създаден през 1961 г., като през 60-те и 70-те години закупува лицензи от AEG. До 2012 г. получава инвестиции в размер на 35 млн. евро, след което постепенно настъпва тежък момент за компанията. Банката за развитие отпуска неколкократно финансиране за дейността на предприятието, а в последните години извърши и редица стъпки за оздравяването и стабилизирането му.

"Продължават усилията ни по преструктуриране и оздравяване на "Спарки Елтос", дълго след като подкрепялите ги в добри времена финансови институции се оттеглиха, заявява Мавродиев и изтъква факта, че ББР подхожда с разбиране към проблемите на бизнеса.

"Всеки проект, независимо дали е на малко предприятие, стартъп компания, средна или голяма фирма, ще бъде подкрепян от ББР, ако отговаря на банковите стандарти и регулации, носи печалба за банката, създава работни места и икономически растеж" заявява Стоян Мавродиев пред предаването "Беновска пита" и растящият брой бизнеси, обогатяващи обществения и икономическия пейзаж на България с помощта на ББР, подкрепя думите му.

Именно по този начин е спасена мандрата "Земенея", когато съдия-изпълнител обявява имота за публична продан поради значително забавяне на европейска субсидия. Васил Николов се обръща към Българската банка за развитие за финансиране, с което да запази бизнеса си. Банката изпраща експерти на място да преценят потенциала на мандрата и молбата за кредит е одобрена. Днес "Земенея" е втората мандра в България, сертифицирана да преработва био мляко. Отскоро мандрата предлага екзотични сирена като моцарела, скаморца и кефир. Жъне успехи и в износа на млечни продукти на международния пазар.

Собственикът на мидена ферма "Дълбока" край Каварна Веселин Прокопиев преминава през няколко финансови институции преди да открие банка, която предлага идеалните условия за неговия бизнес. Да намери финансиране на морски дейности се оказва изненадващо предизвикателство. След два кредита при неподходящи условия Прокопиев се спира на ББР. Сътрудничеството му с банката продължава и до днес, а мидена ферма "Дълбока" и нейният ресторант продължават да процъфтяват. Собственикът готви мидите по свои рецепти, като всяка година обогатява менюто на ресторанта с нови. Следващата стъпка е отглеждането на скариди и риба.

Тази година Българската банка за развитие отбеляза своята 20-годишнина с рекордно високи резултати. През дългогодишната си история е подкрепила 10 000 компании с финансиране, като 8500 от тях са били малки и средни предприятия.

"Като публична финансова институция продължаваме мисията си в подкрепа на българските предприятия и повечето ни директни заеми са насочени към МСП сектора", уточнява Стоян Мавродиев пред в. "24 часа".