"Търговци мамят с процента на намаленията" извежда на първа страница в. "Монитор"

Прилагат триковете най вече след Черния петък и празниците

Тарикати търговци лъжат клиентите си с фалшиви отстъпки в първите месеци на годината. След новогодишните празници в търсене на лесна печалба слагат на етикетите на стоките по щандовете фиктивни отстъпки, показа проверка на "Монитор".

В столичните магазини най-често не се спазва правилото, че за да се счита за реално намалението, стоката трябва да бъде продавана един месец преди това на старата редовна цена. Често търговците решават след края на срока на кампанията с намаления да продължават с отбива от цените. През декември магазини за дрехи свалят цената с 20 - 30% или още повече. Ако яке е струвало 100 лева през ноември и търговецът го е намалил с 30 на сто до 70 лева през декември, то през януари цената не трябва да остане същата, а да бъде намалена с още 30 на сто, т.е. якето трябва да струва 49 лева.

Тази практика при офлайн търговците обикновено се наблюдава след кампании около Черния петък или след коледните и новогодишните празници и търговците уж правят отстъпки, за да привлекат клиенти с изтънели портфейли. Понякога манипулацията е по-лесна онлайн.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Заради АПИ дори умните системи по магистралите оглупяват" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Жестоката катастрофа на магистрала "Струма" във вторник разкри, че държавата от години харчи милиони за "интелигентни транспортни системи", които би трябвало да информират пътуващите за сняг, мъгли, поледици и др., но те на практика са недовършени, полуработещи и безполезни. И изобщо не е ясно кога ще заработят в синхрон и от тях ще могат да се възползват шофьорите. Това призна вчера и шефът на АПИ Дончо Атанасов пред Би Ти Ви.

Проверка на "Сега" показа, че "поумняването" на контрола върху трафика по магистралите и първокласните шосета се прави бавно и на парче и вместо да гради и развива единна мрежа, АПИ през годините пуска различни обществени поръчки за "Тракия", "Струма" и прочее, като се харчат десетки милиони без ефект. При това въпросните поръчки по никакъв начин не са съгласувани с изграждането на чисто новата тол система, която е суперинтелигентна, обхваща цялата републиканска пътна мрежа и също включва камери, сензори, рамки, табла, диспечери, т.е. има припокриване на функции.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Жилищата все по-достъпни, а цените по-високи. Как става това?", пише в. "24 часа"

145 000 души са с доходи над 3000 лв. на месец - преди 5 г. бяха 95 000

За хората с доходи 1800-3000 лв. на месец месечната вноска за кредит от 100 000 лв. отхапва 18-31%

В последните три години средните цени на жилищата в София се увеличиха с 34%, в Пловдив - с 31%, във Варна с 25%, в Бургас с 18%, а средно за страната ръстът е 25%. От гледна точка на поне част от българските домакинства обаче покупката на дом сега изглежда по-достъпна в сравнение с 2015 г. Няколко са причините за това:

Първо, ръстът на заплатите всъщност изпреварва този на цените на жилищата - с други думи, покупателната сила на средната заплата, измерена в жилищна площ, леко се увеличи.

Средната заплата за страната нарасна с 29% за последните три години, при 25% увеличение на средните цени на имотите.

Същевременно има индикации за разширяване на кръга от хора, които получават доходи, около два пъти по-високи над средните.

Ако разглеждаме статистиката на секторно ниво, в стопанските дейности с най-високи възнаграждения са заети 280 хил. души, или около 12,5% от всички наети в икономиката, като средната заплата там вече е близо 2000 лева и е нараснала с 30% за последните 3 години.

Прочети още от в. "24 часа"

"Идва ли нов енергиен шок", четем в "Капитал"

Държавата трябва да въведе механизми за капацитет, които да поддържат тецовете до 2025 г.

Докато правителството обещава да запази въгледобива и въглищните централи в страната поне до 2030 г., както изглежда, много скоро те ще изправят пред опасността от колапс. Причината за това е, че от 2021 г. влиза в сила одобреният неотдавна регламент на ЕС за пазара на електроенергия. Той забранява централите, чиито емисии на въглероден диоксид надвишават 550 г на киловатчаст произведена енергия, да получават държавна подкрепа, с която да поддържат мощностите си в готовност за включване, когато възникне необходимост. Без подобен механизъм централите ще трупат загуби през лятото, когото пазарът им е ограничен, които ще трябва да избиват през зимата с много по-високи цени. Ако това се случи, рекордните цени на енергийната борса от последните месеци вместо аномалия ще станат норма. И това е в добрия случай, ако централите не затворят.

Прочети още от " Капитал"

"Искът за неустойка по Ларгото отхвърлен", четем във в. "Стандарт"

След Софийски градски съд и Апелативният съд в София отхвърли иска на културното министерство за изплащане на неустойка при ремонта на Ларгото.

Тричленен състав на Апелативен съд - София с председател Галина Иванова и членове Васил Христакиев и Светла Станимирова потвърди определението на Софийски градски съд (СГС), с което не е уважена претенцията на Министерството на културата за изплащане на неустойка от изпълнителя на ремонта на Ларгото заради забавена работа, съобщи "Правен свят".

От решението на апелативните съдии от 7 февруари 2019 година става ясно, че комисията по приемането на строежа, която през януари 2016 година е приела Ларгото без никакви забележки дори е записала в документите си следното:"Приемаме, че строежът е изпълнен съгласно одобрените инвестиционни проекти, заверената екзекутивна документация, изискванията към строежите по чл.169,ал.1 и 3 от ЗУТ, условията на договорите за строителство и че наличната строителна документация в достатъчна степен характеризира изпълненото строителство. НЯМА недостатъци; НЕ Е НЕОБХОДИМО определяне на срок за отстраняване на недостатъци."

В решението е записано още, че работата по обекта наистина е спирана общо 59 пъти, но това е ставало по взаимно споразумение между министерството и изпълнителя.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Колко години затвор струва един Bitcoin", пише "Капитал"

Защо българският търговец на криптовалути Росен Йосифов най-вероятно ще бъде екстрадиран в САЩ

Запознайте се с Росен Йосифов. Доскоро той е бил търговец на криптовалути през собствената си компания RGCoins. От няколко месеца насам обаче в очите на Министерството на правосъдието в САЩ Йосифов е и друго: част от организирана престъпна група с цел пране на пари и рекет. Или поне такива са обвиненията на американската прокуратура в Кентъки, която иска екстрадирането му. Подобно на повечето истории за екстрадиране на български граждани към САЩ през последните години и тази е сериозно заплетена. Без значение от детайлите в нея, важното за момента изглежда едно: след случаите на Гергана Червенкова и Желяз Андреев, при които в крайна сметка екстрадиция нямаше, Йосифов, изглежда, ще стане един от малкото, които ще стигнат до процес в САЩ.

Прочети още от " Капитал"

"НАП тепърва ще анализира ефекта от смяната на касовите апарати", пише в. "Сега"

Над 90% от бизнеса не е готов и иска отсрочка до края на годината заради много неясноти и проблеми

Месец и половина преди крайния срок за подмяната на касовите апарати и софтуера за управлението им от близо 200 000 регистрирани по ДДС фирми НАП започва да анализира мащаба на тази промяна. Това става ясно от прессъобщение на агенцията по повод предупрежденията на засегнатите търговци и разработчиците на софтуер, че срокът 31 март е неизпълним и ако не бъде удължен, се готвят протести.

"Предстои през идната седмица да бъдат идентифицирани производителите на софтуер за управление на продажбите, клиентите на този софтуер и спецификите на техния бизнес, както и необходимото време за смяна на фискалните устройства, адаптирането на компютърните системи и обучение на персонала", се казва с прессъобщението на НАП. От приходната агенция се оправдават, че поради липсата на законови изисквания, досега нямало данни за производителите и дистрибуторите на софтуер за управление на продажбите, нито за броя на клиентите, които го ползват. Тази информация щяла да бъде събрана и анализирана в идните дни.

Прочети още от в. "Сега"

"60 000 деца не ходят на училище, 87 197 пък са някъде в чужбина" е заглавиe от в. "24 часа"

9100 ученици са върнати обратно в клас за първите 3 месеца на тази учебна година

- Вече има семейства, в които само бабата разбира български, дъщерята и внучката - не

- Цели махали не говорят дори цигански, а свой хибриден език

50 000-60 000 деца трябва да бъдат върнати в училище, а за 87 197 е установено, че са извън страната.

ова показват данните на образователното министерство. Преди ден вицепремиерът Красимир Каракачанов предложи трудово-образователна повинност за децата, които напускат училище, преди да навършат 16 години. Мярката е част от неговата концепция за интеграция на циганите.

От началото на тази учебна година до края на календарната 2018 г. сме върнали в клас 9100 ученици, основно на възраст между 9 и 15 години. Доброволно са се записали около 8000 деца. Това съобщи за "24 часа" Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката.

1239 екипа от учители, социални работници и полицаи обикалят от началото на учебната година адресите на неходещите на училище деца. Те се насочвали първо към отпадналите от образователната система в последната година и върху ранния обхват на децата - 5, 6 и 7 години. За миналата (2017/2018 г.) учебна година 24 000 деца са върнати обратно в училище. От тях са отпаднали повторно 2100 деца.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Чужди влакове ще возят пътници из България от 2024 г." пише в. "Монитор"

Фирми от ЕС получават достъп до жп инфраструктурата ни, решиха депутатите

Bлакове на чужди фирми от 2024 г. ще могат да извършват пътнически превози в България. Това става възможно след като депутатите приеха на първо четене промени на Закона за железопътния транспорт.

С тях железопътните превозвачи от страните-членки на ЕС получават достъп до железопътната инфраструктура в България и до обслужващите съоръжения при справедливи и прозрачни условия.

Сред измененията, предложени от правителството е забраната националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) да предоставя заеми на железопътни предприятия както и да бъде кредитирана от тях.

Други изменения предвиждат хората, които замърсяват чакалните и пероните да бъдат глобявани с между 20 и 50 лв., а не с 10 лв., както е сега. Със същите суми ще бъдат глобявани и хората, които преминават през коловозите и стрелките извън разрешените места.

Прочети още от в. "Монитор"