Първата отсечка от третия лъч на метрото в София, която свързва кварталите "Хаджи Димитър" и "Красно село" е готов на 91% и предстои да бъде открит през есента. Той е с дължина от 8 километра и минава през Орлов мост и НДК.

"Третият метродиаметър на София се изгражда на четири етапа. В момента се работи по изпълнението на първия и втория етап, а останалите две фази ще се реализират през следващия програмен период за ЕС след 2020 година", това е коментирал зам.-директорът на управление "Инвестиционна дейност" в "Метрополитен" по време на конференцията "Стратегическа инфраструктура и инвестиции - България и Югоизточна Европа 2019 година".

По неговите думи станциите на булевард "България" и "Красно село" са готови. На останалите от първата фаза се извършват довършителни работи. Инвестициите в първия етап от проекта са в размер на 400 милиона евро, като в тази сума влиза и доставката на 20 метровлака.

Строежът на метрото до "Слатина" и до Симеоновския лифт започва през 2021 година

Строежът на метрото до "Слатина" и до Симеоновския лифт започва през 2021 година

Правят и три нови станции до "Левски Г"

Втората фаза е линията между "Красно село", "Овча купел" и околовръсното. По нея ще има 4 станции, като към момента работата по нея е приключила на 65%. На четвъртата станция в "Горна баня" ще бъде построена и жп спирка, а вложенията в тази фаза са 100 милиона евро.

Останалите две фази са линиите между кварталите "Левски" и "Хаджи Димитър", като линията минава под булевард "Владимир Вазов" и тази между улица "Шипка", улица "Гео Милев", бул. "Асен Йорданов" и "Цариградско шосе".

Инвестицията в първата отсечка е на стойност от 110 милиона евро, а във втората - 300 милиона евро. При тези две фази предстои да бъдат изготвени и представени идейни проекти.

Първите 5 станции от третия лъч на метрото ще са готови през септември 2019-а (СНИМКИ)

Първите 5 станции от третия лъч на метрото ще са готови през септември 2019-а (СНИМКИ)

Първият етап от строителството е готов на 76%