Най-популярната напитка в света поскъпва.

Затворени вкъщи все повече хора пият все повече чай - напитка, консумирана по света повече от всяка друга, ако изключим водата. Но доставките намаляват заради лошото време в някои страни, недостига на работна ръка, затварянето на пристанищата и други логистични проблеми, пише The Wall Street Journal.

Цените на едро на чаените листа се повишават с 50% от март насам, когато достигнаха най-ниското си ниво от десетилетие заради свръхпредлагане. При $3,16 за килограм, цените са на нива, невиждани от ноември 2017 г., според данни на Световната банка.Поскъпването вече достига магазините в САЩ. Цените на чая, продаван в бутилки, растат с 9,6% спрямо година по-рано, а на чая в пакети - с 1,7%, по данни на Nielsen. "Причината се крие в доставките", казва икономистът Ел Мамун Амрук, част от Организация по прехрана и земеделие към ООН.

Всеки ден по света се пият по 3,7 млрд. чаши кафе, според Euromonitor International. И макар че пандемията срина употребата на напитката в ресторанти и кафенета, хората продължават да си правят чай вкъщи.

Най-много чаени листа се гледат в планинските региони с тропичен или субтропичен климат. Китай, Индия, Кения и Шри Ланка доминират производството. По-рано тази година Шри Ланка, третият най-голям износител, отчете рекордна суша, която донесе 15% спад на производството за първите седем месеца на 2020 г. Износът пада с 10%.

В съседна Индия добивът също намалява. Страната пострада тежко от пандемията и в някои случаи мерките срещу здравната криза попречиха на работниците да съберат реколтата. В същото време в Индия имаше проблеми и с превозите по суша, а пристанищата бяха затворени. Така страната отчита 22% спад на добива до 509 хил. метрични тона през първите седем месеца на 2020 г.

Цените на кафето ще се покачат до края на 2020-а, въпреки по-големия излишък

Цените на кафето ще се покачат до края на 2020-а, въпреки по-големия излишък

Вирусът вероятно е допринесъл за консумацията на кафе с по-ниско качество