Цените на кафето, както за фючърсите на арабика, така и за робуста, се покачват леко до края на 2020 г. от текущите стойности, въпреки цялостната гледка за по-голям излишък през сезон 2020-21, анкета на Reuters , проведена с девет търговци и анализатори.

Прогнозите са фючърсите на Арабика в края на годината да са 1,20 долара за лира, докато фючърсите на робуста се виждат на 1390 долара на тон в края на декември, с 3,42% в сравнение с миналата седмица.

"Сега са предизвикателни времена за много стоки", каза стратегът Стивън Плат, като се позова на влиянието на стимулиращите политики от едната страна и въздействието на търсенето, причинено от пандемията на коронавирус от друга.

"Вирусът вероятно е допринесъл за консумацията на кафе с по-ниско качество при ключови потребители, включително Бразилия, докато спадът в институционалните продажби на индустриализираните потребители частично се компенсира от по-голямото потребление в вкъщи", каза той.

Експертите виждат, че глобалният излишък от кафе нараства най-вече поради по-голямото предлагане на арабика на фона на по-слабото търсене на висококачествения сорт. Кафенета по света, които останаха затворени с месеци, най-често използват арабика.

Европейски брокер вижда, че валутите играят роля в ценообразуването,смятайки, че бразилският реал е достигнал дъно по време на пандемията и трябва да се възстанови, което би ограничило бъдещите продажби на кафе от №1 производител в света.

Как производителите на кафе могат да спечелят от кризата?

Как производителите на кафе могат да спечелят от кризата?

От 2016 г. цените са спаднали с 30%. Сега отново се покачват

Търговците и анализаторите забелязват увеличена консумация на кафе робуста поради по-голямото търсене в супермаркетите. Популярните търговски марки обикновено имат по-високо съдържание на робуста в сместа. Разтворимото кафе също се произвежда почти изцяло с този сорт.

Сред най-големите производители в Бразилия се наблюдава реколта от 68 милиона торби през 2020-21 г., докато във Виетнам се наблюдават 29,2 милиона торби.

Пандемията покачи цената на кафето с 15%

Пандемията покачи цената на кафето с 15%

Търсенето от страна на потребителите не намалява