След като от началото на летния сезон България беше сред списъка от рисковите страни за Великобритания, за които се изискваше 10-дневна карантина след завръщане на Острова, от днес това ограничение отпада и до Обединеното кралство може да се пътува само с тест.

Но за България влиза в сила забрана за влизането на британски граждани у нас, както и тези от Кипър, Северна Ирландия, Испания, Фиджи и Кувейт.

Причината за това е, че тези държави са поставени в "червената зона" заради високия брой на заразени с коронавирус. Забраната ще важи за всички, пристигащи в България от тези страни с изключение на български граждани, идващи от там.

Междувременно след като стана ясно, че Великобритания маха карантината от 19 юли, туроператорите отчетоха пик в записванията за пътуване както у нас, така и към водещите туристически дестинации, като Гърция.

Сега обаче заради забраната от страна на България, компаниите спират чартърните си полети до Черноморието. Авиопревозвачът Jet2 трябваше да обслужва по 2 чартърни полета от 23 юли насам до Бургас, но нейната програма беше изцяло анулирана, пише "24 часа". Най-големият туроператор в Европа - TUI, отмени пътуванията си до Варна, които трябваше да се извършват по 4 пъти седмично.