Дълги години Великобритания беше една от най-любимите дестинации за образование на европейските студенти. От тази година, с влизането в сила на Брекзит, за тях ученето в британските университети е по-скъпо. А първите резултати от това вече са ясни - с 40% са спаднали кандидатите от страните от Европейския съюз (ЕС) за висшите учебни заведения на Острова.

Обединеното кралство беше притегателна точка и за много студенти от страните от Източна Европа. Като се има предвид стандарта на живот в тези държави, за младежите в тях следването във Великобритания вече няма да бъде така достъпно. За сметка на това обаче много от тях се преориентират към други страни в ЕС.

До началото на 2021 година европейските студенти плащаха такси за университетите, колкото и самите британци и ирландци - до 9250 британски паунда на година. След като Брекзит стана факт обаче те ще плащат колкото и останалите чуждестранни студенти. А таксите могат да достигнат 38 000 паунда на година.

В допълнение европейските студенти вече нямат достъп до студентски кредити и трябва да получат виза, за да учат на Острова.

Къде искат да работят студентите у нас: Топ 100 на най-желаните компании за 2020-а

Къде искат да работят студентите у нас: Топ 100 на най-желаните компании за 2020-а

Две ИТ компания и един фармацевтичен лидер са на първите три места през тази година

При тези условия за държавите от Централна, Източна и Югоизточна Европа Великобритания вече изглежда като прекалено скъпа опция. Според официални данни най-големият спад на броя кандидати за 2021 година има именно от този регион, пише сайтът Emerging Europe.

Преди Брекзит броят на студентите от развиващите се страни в ЕС, следващи на Острова, е бил по-голям на глава от населението спрямо тези от западноевропейските страни. Така например преди от Полша и Румъния във Великобритания отиваха повече студенти, отколкото от Франция и Германия.

Проучване на British Council от 2020 година за нагласите на младите хора за образование във Великобритания показва, например, че тези от Полша посочват високите такси и стандарт на живот като една от пречките за следване на Острова.

Най-голяма част от студентите у нас искат стартова заплата между 1 500 и 2 000 лева

Най-голяма част от студентите у нас искат стартова заплата между 1 500 и 2 000 лева

Възнаграждението е най-важният критерии на работното място за над 80% от студентите

В резултат на това много от младежите от развиващите се страни в Европа се пренасочват към други страни, като Нидерландия и скандинавските държави, а други избират да учат в престижни университети в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). И докато в региона все още няма висше учебно заведение, което да се нарежда сред топ 100 на най-добрите университети в света, то има три, които влизат в топ 500.

Най-високо от тях се класира Тартуския университет в едноименния град в Естония, следван от Карловия университет в Прага и Земелвайс в Будапеща.