За първи път от 8 години насам цената на дизела в България се изравни с тази на бензина, като на някои бензиностанции е дори по-ниска. Основната причина за това е "по-ниското търсене на дизел за сметка на производството и предлагането", коментира за Money.bg експертът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев.

Светослав Бенчев, Българската газова и петролна асоциация

Източник: БГНЕС

Светослав Бенчев, Българската газова и петролна асоциация

Проверка на Money.bg в сайта Fuelo.net показа, че на няколко от големите вериги бензиностанции у нас през почивните дни цената на дизела е паднала под тази на масовия бензин А-95. Веригите са само три, като разликата между двете горива е не повече от 1 стотинка.

В останалите обекти дизелът, който доскоро беше с 30-35 ст. на литър по-скъп, отколкото бензина, в последно време поевтинява силно или е на една и съща цена с бензина.

Забраната на ЕС за руското гориво води до пренасищане с дизел в Азия

Забраната на ЕС за руското гориво води до пренасищане с дизел на един континент

Смята се, че Русия ускорява износа си на дизел за Саудитска Арабия както чрез директни доставки, така и чрез прехвърляне от кораб на кораб

Колко време ще зареждаме по-евтин дизел?

"Подобна е ситуацията в почти цяла Европа. Навсякъде основната причина за тази тенденция е намаленото търсене на фона на свръхпроизводство на смятаното за по-замърсяващото за околната среда гориво. Не е ясно докога ще остане така, но към момента няма признаци за промяна, поне през следващите няколко месеца", казва Светослав Бенчев.

За последен път дизелът струваше значително по-евтино от масовия бензин А-95 през 2015 година. Тогава това се дължеше на международните котировки на бензина, които значително се повишиха в рамките на няколко месеца. 

Освен намаленото търсене, енергийните експерти посочват, че падащата цена на дизела се дължи и на тенденцията това гориво да вдига цената си по-силно през зимата, когато по традиция потреблението му е по-голямо. Тогава пък търсенето на бензин спада и премиите, които рафинериите начисляват върху себестойността на горивата при продажбата им, стават по-ниски за бензина, отколкото за дизела.През пролетта и лятото става обратното.

Тенденцията през следващите месеци - по-ниски цени като цяло

Средни цени на горивата за 9 май 2023 година:

  • Бензин А 95 - 2,56 лева
  • Дизел - 2,55 лева
  • Автогаз - 1,07 лева

От Българската петролно-газова асоциация посочват, че в момента средната стойност на горивата по бензиностанциите в България е като през 2021 година и в началото на 2022 година. Според прогнозата на експертите вероятно най-лошото в ценово отношение вече е останало в миналото.

Забраната на ЕС за руското гориво води до пренасищане с дизел и в Азия

Преди забраната на ЕС за внос на петролни продукти, Русия започна да пренасочва товари към Северна Африка и Азия. Европа започна да купува повече дизел и други горива от Близкия изток, Азия и Северна Америка. Русия продава все повече дизел в Африка, което заменя много от доставките от източната част на Суец.

Смята се, че Русия ускорява износа си на дизел за Саудитска Арабия както чрез директни доставки, така и чрез прехвърляне от кораб на кораб, според търговски източници и данни за доставките от Refinitiv.

Европа междувременно увеличава вноса на дизел от Близкия изток и Азия, за да компенсира загубата от спрения внос от санкционираната държава.

Кувейт планира да увеличи 5 пъти износа си на дизел за Европа, за да компенсира спрените руски доставки

Държава от ОПЕК планира да увеличи 5 пъти износа си на дизел за Европа, за да компенсира спрените руски доставки

Страната с 6-тите по размер запаси на петрол удвоява и износа си на авиационно гориво