Кувейт планира да увеличи износа на дизелово гориво за Европа впечатляващите 5 пъти през тази година спрямо предходната, което ще помогне на континента да компенсира намаляването на доставките от Русия, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свой източник. Кувейт членува в организацията на страните износителки за петрол и независимо от малката си територия, притежава 6-тите по размер в света запаси от петрол.

"Страната от Близкия изток (Кувейт)смята да увеличи доставките си на дизелово гориво за Европа през 2023 г. до 2,5 милиона тона, или около 50 000 барела на ден. Тя също така иска да удвои продажбите си на авиационно гориво за Европа до почти 5 милиона тона", пише агенцията.

Bloomberg добавя, че според източника, плановете на Кувейтската национална петролна компания Kuwait Petroleum Corporation (KPC) за доставки на авиационно гориво (керосин) изключват всякакви продажби на спот пазара, което от своя страна означава, че общият обем на доставките от него за Европа може да надмине 5 милиона тона.

Възможно е ОПЕК+ да "нулира" ефекта от "тавана" на цените на руския петрол

Възможно е ОПЕК+ да "нулира" ефекта от "тавана" на цените на руския петрол

Ограничението всъщност е насочено към търговията на Русия с трети страни

Също така, по думите на запознати източници, първата от трите части на рафинерията Al Zour вече преработва повече от 205 000 барела петрол на ден. Втората част на рафинерията трябва да бъде пусната до средата на февруари, а третата - до април.

Така общият капацитет на Кувейт за нефтопреработка ще се увеличи до около 1,5 милиона барела на ден, след като нефтопреработвателният заводът Al Zour бъде пуснат в експлоатация изцяло.

Цените на дизеловото гориво може да скочат до 200 долара за барел през това тримесечие, поради наложената забрана от западните страни на вноса на петрол от Русия, а от 5 февруари и на нефтопродукти - което може да предизвика техният глобален недостиг, по данни на Bank of America, цитирани от агенцията.

А по оценки на анализатори от JPMorgan Chase & Co., в края на миналата година ЕС е купувал почти 1,3 милиона барела петролни продукти на ден от Русия. Около половината от този обем е бил дизелово гориво.

Китай изкупува петрола, необходим на Европа?

Китай изкупува петрола, необходим на Европа?

Това става след влизане в сила на ембаргото на вноса на руски петрол