След като през 2019 г. беше слаба за винопроизводството, сега от International Organization of Vine and Wine посочиха, че в резултат на кризата и през 2020 г. то претърпява спад, предаде Zero Hedge. Причината е спадът на продажбите от Южна Америка и Европа, причинен от наложените тавани върху производството на вино, както и затварянето на икономиките.

Резултатът от пониженото търсене е и спад на цените, изтъкна директорът на организацията Пол Рока, според когото пандемията е влошила геополитическите настроения в някои региони, което е довело до налагането на мита и спад на глобалната търговия. Резултатът от това, разбира се, е допълнителен удар по винопроизводството. И все пак най-големият удар е нанесен от локдауните.

Чашата е наполовина празна: Италия и Франция намаляват производството на вино

Чашата е наполовина празна: Италия и Франция намаляват производството на вино

Пандемията смаза продажбите и доведе до голямо натрупване на запаси

Във Франция добивът е с 20% по-нисък през настоящата година, но заедно с другите най-големи производители - Италия и Испания, трите страни ще успеят да отчетат лек ръст от 5% на годишна основа, прогнозират от институцията. В южното полукълбо обаче общият спад ще е с 8% на годишна основа, до 49 млн. хектолитра. Най-тежък ще е той в Аржентина (-17%), Чили (-13%) и Австралия (-11%). В САЩ ще има лек растеж - от 1% на годишна основа, до 24,7 млн. хектолитра.

"Ситуацията е различна във всяка страна и зависи от продължителността на затварянето, потребителските навици на населението, еластичността на заместването между виното и другите алкохолни напитки, а също и от устойчивостта на регулярните канали за доставки на виното или развитието на електронната му търговия", каза Рока.

България се нарежда сред основните износители на вино от началото на пандемията

България се нарежда сред основните износители на вино от началото на пандемията

По думите на експерти изнасяме вина предимно от средния и ниския сегмент

Прогнозата на ръководената от него институция е глобалното предлагане да е между 254 и малко над 262 млн. хектолитра за цялата 2020 г. Предвид рекордните добиви преди две години, през настоящата тази прогноза сочи представяне под средното. Но все пак има светлина в тунела.

"Това не е задължително лоша новина за сектора на винопроизводството, предвид настоящия контекст, в който запасите от вино все още са относително високи, а политическите проблеми, изменението на климата и пандемията от коронавирус пораждат голямо равнище на волатилност и несигурност на глобалните винени пазари", каза Рока.