Италия и Франция - водещите производители на първокачествено вино в света - ще се стремят да намалят продукцията си от предстоящата реколта, за да подкрепят цените, след като пандемията на новия коронавирус смаза продажбите и доведе до голямо натрупване на запаси.

В Италия вътрешното търсене на вино се очаква да спадне с почти една трета, след като блокирането доведе до затварянето на хотели, ресторанти и барове с месеци. Междувременно туристите все още отсъстват. Износът също намаля, а производителите на вино се страхуват от загуба от около 1 милиард евро тази година, или 9% от общите продажби, пише Reuters.

Рим, който се стреми към намаляване на производството с около 5% в сравнение с миналата година, е отделил 100 милиона евро (119 милиона долара) за компенсиране на лозарите, които изхвърлят между 15% и 50% от гроздето си. Според асоциациите на винопроизводителите обаче щетите ще надхвърлят наличните средства.

За висококачествени брандове като Chianti Classico и Prosecco производителите могат да получат по 1 100 евро на хектар земя, върху която гроздовата реколта е частично унищожена.

Какво е бъдещето пред винопроизводителите в Италия?

Какво е бъдещето пред винопроизводителите в Италия?

Консумацията на алкохол се увеличава по време на криза. Но дали това ще бъде достатъчно за сектора?

Някои големи консорциуми, като този, който произвежда Brunello di Montalcino (около 200 евро за бутилка), определят собствени производствени квоти. Производителите на Brunello се съгласиха на 12,5% намаление на продукцията от предстоящата реколта. Източник от индустрията заяви, че производителите са продали само половината от целта си за 2020 година.

Заявленията за получаване на обезщетение трябва да се подават до 10 август.

"100-те милиона евро, заделени от правителството, със сигурност няма да бъдат достатъчни", коментира Лука Полини, председател на асоциацията Avito, в която членуват висококачествени тоскански производители на вино.

Тоскана също тази седмица постави на масата 6 милиона евро, за да помогне на производителите на вино да изградят допълнително място за съхранение, но Полини твърди, че много лозари предпочитат да изхвърлят гроздето си.

Самият регион вече разполага с излишни запаси, еквивалентни на около 2 милиона бутилки вино от предишната реколта, каза той.

Кои страни изнасят най-много вино в света и къде е България сред тях?

Кои страни изнасят най-много вино в света и къде е България сред тях?

Една напитка с хилядолетна история

Въпреки че Франция не е въвела схема за обезщетение, реколтата от грозде също ще бъде по-малка. Все още няма консенсус сред производителите за квоти.

Групата CIVC на производители на шампанско изчислява, че през тази година до 100 милиона бутилки ще останат непродадени, като оборотът ще намалее с над 1,7 милиарда евро.

Данните показват още, че повече от един милиард бутилки са натрупани в избите за шампанско, което представлява няколко години потенциални продажби.

Union des Maisons de Champagne (UMC), която насърчава интересите на големите производители на шампанско, включително Moet & Chandon и Dom Perignon на LVMH, иска максималният добив за реколта 2020 да спадне с до 40% в сравнение с миналата година.

Въпреки всичко това производителите не искат да намалят добива си с повече от 17%, пишат местни медии.

Председателят на UMC Жан-Мари Байер отказа да коментира случващото се на преговорите, но каза пред Reuters, че е уверен, че споразумение ще бъде постигнато на среща, насрочена за 18 август.

Рим и Париж също отпуснаха пари за производителите, които дестилират излишното вино в алкохол за употреба в препарати за дезинфекция и парфюми, а Франция тази седмица увеличи финансовата си подкрепа за производителите на 250 милиона евро, като заяви, че паричните нужди са "належащи".

Френски винопроизводители ще правят дезинфектанти от непродаденото вино

Френски винопроизводители ще правят дезинфектанти от непродаденото вино

Мярката е одобрена от Брюксел и ЕС ще финансира дестилацията

Винената индустрия на страната се опитва да се справи и с друго забавяне, причинено от американските тарифи, които ограничиха износа, част от по-широк търговски спор между Вашингтон и Европейския съюз.

"Времето беше благоприятно тази година, така че реколтата трябва да е добра, но въпросът за производителите е дали те могат да продават бутилките си на правилната цена", посочва Отавио Каджано де Азеведо, генерален директор на асоциацията Federvini wine association.