Миналата 2019 година беше трудна за винопроизводителите в Италия. Причините за това бяха няколко - наводнения, горещини и тежки бури. А след това браншът се сблъска и с пандемията на новия коронавирус.

Строгото блокиране в Италия и в по-голямата част от Европа постави ресторантьорския сектор в много сложна ситуация. И въпреки че животът вече се връща към нормалното си състояние, експертите в бранша прогнозират трудна година за италианските винопроизводители.

"Близкото бъдеще за италианските винопроизводители в момента не изглежда твърде светло", коментира пред CNBC Даниел Меттиър, който е директор на изследователския отдел в IWSR Drinks Market Analysis.

"Като начало, вътрешният пазар е силно засегнат от ефектите на епидемията и последващия период на блокиране. Над 50% от консумацията на вино в Италия се осъществява в барове и ресторанти, а до 15% в по-малки специализирани и квартални магазини, които също останаха затворени по време на тежкия период на блокиране."

Кои страни изнасят най-много вино в света и къде е България сред тях?

Кои страни изнасят най-много вино в света и къде е България сред тях?

Една напитка с хилядолетна история

Италия е може би най-добрата страна за производство на вино в света. И като други топ производители през годината, преди да се стигне до пандемията, нивата на производство на вино паднаха. През 2019 година производството в страната намаля с 15% в сравнение с предходната година.

Прогнозите на Международната организация за лозарство и вино (OIV) сочат, че световното производство на вино през 2019 година е спаднало с 10% спрямо предходната година до между 258 и 267 милиона хектолитра и се е върнало до средното ниво през последните години след "изключително високото производство през 2018 година".

Данните на OIV показват, че спадът през 2019 година за Италия, Испания и Франция (трите държави представляват 80% от производството на вино в ЕС) се дължи главно на неблагоприятни метеорологични условия, по-специално много студена и дъждовна пролет, последвана от изключително горещо и сухо лято.

Сега, след като секторът е изправен и пред коронакризата, се очаква винопроизводителите да бъдат засегнати по-силно, особено в Италия, която беше епицентърът на огнището, преди да се разпространи в целия европейски континент.

IWSR прогнозира, че обемите на италианското вино ще намалеят с 9,54%, а на италианските пенливи вина - с 16,86% през 2020 година, водени от високи двуцифрени спадове на повечето ключови пазари.

Продажбите на вино в Европа може да се свият наполовина

Продажбите на вино в Европа може да се свият наполовина

Кризата може да доведе до необратими промени в сектора според Международната организация за лозарство и вино

Въпреки че консумацията на алкохол у дома се е повишила по време на кризата, "всяко нарастване на потреблението през сектора на супермаркетите ще бъде доста по-малко от възстановяването на загубите на другите пазари", отбелязва IWSR и добавя, че перспективите за износителите на вино в световен мащаб за 2020 година сега са "смесени".

"На експортния фронт, докато някои ключови пазари като САЩ и Канада очакват сравнително меки спадове, общото очакване е за съществен спад, тъй като последиците от пандемията, блокирането и икономическите провали, които предстоят, ще доведат до значително затихване на търсенето на вино", прогнозира Меттиър от IWSR.

Какво вино пият българите и какви сортове изнасят родните производители в чужбина?

Какво вино пият българите и какви сортове изнасят родните производители в чужбина?

В предаването Money.bg за индустрията в от първо лице разказва Деяна Стаменова