Цената на златото се очаква да се покачи до 4-годишен връх, като скока то ще достигне до края на 2017-а. С нарастването си жълтият метал ще поскъпне до 1400 долара за унция.

Причината е нарастващото напрежение между Северна Корея и САЩ, както и засиленото търсене в най-големите потребители в света. Това посочи ръководителят на отдела за благородни метали към Руска инвестиционна банка, цитиран от Bloomberg.

Кюлчетата може да поскъпнат до 1 360 долара през следващите три месеца, след което да нараснат още повече на фона на глобалните политически рискове и купуването от Китай и Индия, коментира Евгени Ананиев.

"Възможно е да видим някаква корекция, но не мисля, че златото ще падне под 1 200 долара, тъй като получава добра подкрепа", заяви експертът по време на интервю.

Жълтият метал се търгуваше на ниво от 1 285.73 долара в понеделник.

Цената на златото се е повишила с 12% през тази година. Покачването се дължи на притесненията за потенциален ядрен конфликт между САЩ и Северна Корея, както и за понижената инфлация в САЩ, което охлажда шансовете за по-нататъшно увеличение на лихвените проценти в страната.

Американският президент Доналд Тръмп засили предупрежденията си към Северна Корея, засягайки мащабен отговор на евентуален удар срещу САЩ или съюзниците на страната.

В тази връзка хедж фонд милиардерът Рей Далио препоръча на инвеститорите да държат от 5 до 10% от активите си в злато.

Позитивното настроение е споделено от други експерти. Чираг Шет, който е анализатор в Metals Focus, очаква цената на златото да се увеличи до 1400 долара за периода от шест до девет месеца.

Според прогнозата ситуацията в Северна Корея кара инвеститорите да се обръщат към търсенето на убежище за своите активи.