Американската компания Boeing Corporation проверява над 400 нови самолета 737 MAX след откриването на чужди предмети в резервоарите за гориво на няколко въздушни лайнера, съобщава Bloomberg.

Според агенцията, чужди материали, като фрагменти от инструменти и парцали, са намерени в резервоарите на новите самолети, които все още не са доставени на клиентите.

Тази компания поръчва 737 MAX въпреки проблемите на модела

Тази компания поръчва 737 MAX въпреки проблемите на модела

С новите десет самолета турската SunExpress вече ще притежава 42 броя

Марк Дженкс, генерален мениджър на програмата 737 MAX, заяви в служебен циркуляр, който е попаднал в ръцете на агенцията, че "това е абсолютно недопустимо". Планират се допълнителни инспекции, одити и инспекции, за да се гарантира, че нищо не остава в резервоарите за гориво.

В същото време, според информация на агенцията, инспекциите е малко вероятно да забавят възобновяването на полетите на тези самолети. По-рано Boeing заяви, че очаква връщането на 737 MAX в експлоатация в средата на тази година.

Boeing 737 Max няма да се върне в небето поне до средата на годината

Boeing 737 Max няма да се върне в небето поне до средата на годината

Това прогнозират от компанията

Полетите на самолетите от модела 737 MAX са спрени от март миналата година в САЩ и много други страни след две близки самолетни катастрофи, за които се подозират дефекти на една от навигационните системите, които не са работили правилно и са причинили катастрофа, въпреки действията на пилотите. През октомври 2018 г. Lion Air катастрофира в Индонезия, а Ethiopian Air катастрофира през март, загивайки общо 346 души.

Boeing отстранява тези недостатъци и актуализира програмата за обучение на пилоти. През декември 2019 г. компанията реши да спре производството на самолета 737MAX от януари 2020 година.