Американският гигант Boeing обмисля план за намаляване на персонала си с около 10% заради огромните загуби, които понася в резултат на кризата с коронавируса. Това твърдят запознати, цитирани от The Wall Street Journal.

В глобален мащаб за компанията работят 160 000 души, което означава, че 16 000 от тях могат да бъдат освободени. Според информацията най-засегнати от съкращенията ще бъдат заетите в търговското подразделение на Boeing.

Източниците твърдят, че засега няма взето окончателно решение, но ръководството обмисля намаляването на служителите си като един от вариантите. През миналата седмица авиопроизводителят обяви, че ще даде възможност на хора от персонала да напуснат доброволно. Тогава става ясно, че от тази опция се очаква да се възползват няколко хиляди служители.

Засега от гиганта не са посочвали дали ще се възползват от държавното финансиране като част от новия пакет от стимули на Вашингтон на стойност от 2 трилиона долара. Сред изискванията за кретидополучателите е да запазят поне 90% от персонала си.

Междувременно от европейския лидер във въздушните превози Lufthansa, обявиха, че губят по 1 милион евро на час в резултат на пандемията, заради която индустрията беше блокирана. От компания потвърдиха, че ще търсят държавна помощ, за да могат да оцелеят.