Хедж фондът TCI, притежаващ пакет от акции от автоконцерна Volkswagen на стойност 1,2 млрд. евро, е отправил към Надзорния съвет и ръководството на компанията искана да се направи реформа на възнаграждението на топ мениджърите.

В писмото се посочва, че твърде големите бонуси се отразило на  ефективността на управлението на компанията, което е довело до понижаване на нейните резултата в сравнение с европейските й конкуренти, пише rns.online.

Нещо повече, шефът на фонда Крис Хон смята, че по този начин се е поощрявало агресивното поведение на топ ръководителите и това е дало своя принос в „дизеловия скандал”.

Чистата загуба на Volkswagen за 2015 г. заради разходите за потушаването на скандала достигна рекордните 1,6 млрд. евро.Огромни суми от порядъка на десетки милиарди евро са заделени за  компенсация на собственици на автомобили с фалшифицирано отчитане на вредните газове, както и за  евентуални глоби от страна на регулаторните органи в редица държави.

Шефовете на Volkswagen ще получат $63 милиона въпреки рекордната загуба

Шефовете на Volkswagen ще получат $63 милиона въпреки рекордната загуба

Част от изплащанията на бонусите обаче ще се забави

В същото време, въпреки някои възражения, 12 бивши и действащи шефове на компанията получиха възнаграждения и големи бонуси за 2015 г. в размер на 63,2 млн. евро.

Отбелязва се също, че след 2011 г. продажбите на концерна са се увеличил с 8%, докато в същото време общият фонд за заплащане е скочил за периода с 50 процента.

Затова от TCI заявяват, че е настояват за въвеждане на нова система за заплащане на ръководството на Volkswagen, която да бъде представена  и гласувана от акционерите на компанията.