Без съмнение един от най-големите въпроси пред бъдещето на еврото през тази година ще бъде името на новия президент на Европейската централна банка (ЕЦБ). 8-годишният мандат на Марио Драги приключва през октомври тази година и пазарите искат да знаят в каква посока ще поеме централната банка под ръководството на новия си президент.

Представители на европейските власти казват пред CNBC, че изглежда все по-вероятно френски кандидат да поеме поста, но все още има твърде много въпросителни, особено заради предстоящите избори за евродепутати и заради последващото разпределение на позиции.

"По принцип, Франция е добра позиция да получи президентството на ЕЦБ", казва източник на изданието. По думите му, Париж има повече от един кандидат, а Германия е вперила очи в президентството на Европейската комисия.

По европейските коридори най-често се споменават две имена: Беноа Кьоре - икономисти и настоящ член на управителния съвет на ЕЦБ, както и това на Франсоа Вилерой де Гало, който управлява френската централна банка. И двата вече са заявили, че са готови да поемат поста, според Bloomberg.

Какъв е процесът?

Европейските страни могат да номинират едно име. След това кандидатите се обсъждат от министрите на финансите от еврозоната, както и от евродепутатите. Крайното решение обаче е в ръцете на оглавяващите държавите от еврозоната.

В този контекст трябва да припомним, че настоящите евроизбори ще отворят редица високопоставени позиции и те трябва да бъдат заети от представители на различните страни.

Разбира се, има и други имена, които са посочвани като евентуални наследници на Драги. Те включват Йенс Вийлдман, гуверньор на Бундесбанк; настоящият и бившият гуверньори на финландската централната банка Оли Рен и Ерки Ликанен, както и директорът на Международния валутен фунд Кристин Лагард, която е с френско гражданство.

Каква ще е посоката?

Гуверньорът на Литва казва пред CNBC, че без значение името на наследника на Драги, Европейската централна банка трябва да започне да мисли за нормализация.

Според бившия гуверньор на Кипър и член на ЕЦБ между 2012 и 2014 г. еврозоната има нужда от нов президент на централната банка, който да следва идеята на Драги, че "трябва да се направи всичко, което трябва". Именно заради това Паникос Деметриадес посочва, че най-подходящ следващ президент би бил Кьоре.