Милена Виденова е назначена за изпълнителен директор на Axpo България от 1 август 2020 г. и ще поеме управлението от временно изпълняващия в момента длъжността Петер Шерен.

Виденова е мениджър с повече от 20 години опит в банковата, застрахователната и финансовата сфера. Голяма част от кариерата си, Милена прекарва в банковата индустрия, като работи за германската HypoVereinsbank, най-голямата банка в България- UniCredit Bulbank и австрийската HYPO NOE Gruppe Bank.

През последните години тя е била country manager на българския клон на кредитния застраховател Coface SA, както и изпълнителен директор на производителя на асансьори Kone. От началото на тази година тя управлява собствена компания за застрахователно посредничество. Милена Виденова има магистърска степен по Международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство в София.

"Горещо приветствам Милена Виденова и ѝ пожелавам успех в Axpo. В същото време бих искал искрено да благодаря на Петер Шерен за неговата ангажираност и всеотдайност, когато пое тази допълнителна функция", коментора Харалд Гаук, председател на Борда на директорите на Axpo България.

Временно изпълняващия в момента длъжността Петер Шерен ще се съсредоточи отново върху функцията си на Ръководител на енергийни операции, но ще остане с Axpo България като член на Борда на директорите

За компанията

Axpo е най-големият производител на възобновяема енергия в Швейцария и международен лидер в търговията с енергия и търговията със слънчева и вятърна енергия.

Axpo България е основана през 2006 г. като дъщерно дружество на Axpo Group с името EGL България. В последващите години компанията извършва търговски дейности в България, с първоначален акцент върху електрическата енергия, а днес - с нововъзникващите газови пазари в Югоизточна Европа, с допълнителен акцент върху газа. През 2011 г. Axpo България добави оперативен център, който предоставя поддържащи и бек-офис услуги за компаниите от групата на Axpo.

Екипът в София в момента наброява 66 служители.