Главният изпълнителен директор на германският IT гигант SAP SE Бил Макдърмът бе сменен в четвъртък, предава The Wall Street Journal. На неговото място застават двама души: Дженифър Морган и Кристиян Клайн. 58-годишният Макдърмът ще остане в компанията, в която започнал работа през далечната 2002 г., като съветник до края на годината.

По-рано тази година SAP, най-голямата софтуерна компания на Стария континент, обяви програма за реструктуриране на бизнеса на стойност $1 милиард. Предвидено е съкращаването и на 4 000 работни места. Компанията си постави цел и да утрои продажбите на услуги, свързани с "облака", до края на 2023 г.

48-годишната Морган започва работа в компанията през 2004 г. и управляваше бизнеса с облачни услуги, а 39-годишният Клайн бе главен оперативен директор.

Новите директори поемат ръководството в момент, в който на пазара на облачните услуги конкуренцията е изключително усилена. В последните години SAP изостава от останалите компании в бранша, като например Salesforce.com, която използва придобивания, за да разшири портфолиото си.

В четвъртък компания обяви и предварителни резултати за третото тримесечие, включително печалба на акция от €1,04. Очакванията на анализаторите бе за €0,82 на акция.

SAP очаква по-силни резултати от очакваното през тази година

Европейски ИТ лидер с офис в София отчете приходи от 6,1 милиарда евро за първото тримесечие

Компанията залага по-сериозно на облачните услуги