Германският концерн Siemens представи нова стратегия, наречена Vision 2020+, която ще рационализира структурата на компанията от пет на три бизнес звена. Те обаче ще имат повече "предприемаческа свобода".

Трите оперативни дружества в рамките на Siemens ще бъдат поделението за газ и електричество с централа в Хюстън, САЩ, поделението за интелигентни инфраструктури, базирано в Швейцария, и поделението, посветено на цифровата индустрия, със седалище в Германия.

Siemens също така ще се развива в области като интеграционни услуги за "Интернет на нещата", управление на електроенергия, инфраструктура за електрическа мобилност и цифровизация, информира GreenTech.bg.

"Vision 2020+ е изключителен план за ускоряване на трансформацията и укрепване на позициите Siemens с готовност за следващото десетилетие", заяви председателят на надзорния съвет на Siemens Джим Хагеман Шнабе.

"Би било безотговорно да почиваме на стари лаври. Скоростта и силата на глобалните промени се увеличават и е наше задължение да ги очакваме. Ние сме убедени, че това е най-подходящият момент за устойчиво оформяне на нашето бъдеще," коментира председателят на Siemens и неин главен изпълнителен директор Джо Каезер.

Междувременно Siemens обяви, че печалбата от индустриалната дейност се е увеличила с 2% до 2,21 млрд. евро за тримесечието до края на юни, съобщи Ройтерс. Приходите са намалели с 4% до 20,47 млрд. евро, при очаквани 20,73 млрд. евро, но поръчките са се увеличили с 16% до 22,8 млрд. евро.

Компанията отчита приходи от бизнеса си в областта на управлението на енергията в размер на над 8,83 млрд. евро за първите три тримесечия на текущата финансовата година. Това е приблизително толкова, колкото бяха приходите през същия период на предходната година. Печалбата е нараснала леко до 680 млн. евро спрямо 620 млн. евро същия период миналата година. Поръчките обаче са спаднали до малко над 8,37 млрд. евро - от повече от 9,57 млрд. евро през миналата година.