Най-голямата банка в България - "УниКредит Булбанк", има нов главен изпълнителен директор. Междувременно Теодора Петкова, която беше начело на финансовата институция досега, ще продължи да ръководи подразделението на италианската UniCredit в региона на Източна Европа.

На ръководната позиция в българската банка застава Цветанка Минчева, която става и председател на Управителния съвет. 

"Надзорният съвет на УниКредит Булбанк гласува днес назначението на Цветанка Минчева за председател на Управителния съвет и Главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. Назначението подлежи на одобрение от Българската народна банка и регистрация в Търговския регистър. След получаване на всички одобрения от регулаторите и вписване по партидата на банката в Търговския регистър, Цветанка Минчева официално ще заеме новата позиция", се казва в официално съобщение на финансовата институция.

Към момента Минчева е заместник главен изпълнителен директор на UniCredit в Румъния. Тя ще поеме поста от Теодора Петкова, която в началото на май беше назначена за директор на UniCredit за Източна Европа и отговаря за бизнеса на групата в Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Румъния и Сърбия и частично за Русия.

Теодора Петкова

Източник: УниКредит Булбанк

Теодора Петкова

Теодора Петкова: България трябва да се стреми към безусловен ангажимент за приемане в ERM II

Теодора Петкова: България трябва да се стреми към безусловен ангажимент за приемане в ERM II

Главният изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" пред money.bg

До вписване на назначаването на Цветанка Минчева в Търговския регистър, Теодора Петкова ще изпълнява двете позиции на председател на УС и главен изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк".

"Много се радвам, че Цветанка поема нова роля, след като успешно премина през висши мениджърски позиции в УниКредит както в България, така и в Румъния, като винаги е демонстрирала силна ангажираност и фокус върху резултатите", коментира Теодора Петкова.

Цветанка Минчева започва кариерата си в "УниКредит" в България като стажант през 2001 година. През годините е заемала различни търговски и мениджърски позиции. Отговаряла е за разработването и развитието на алтернативните канали в банката.

От септември 2013 година до края на 2017 година е директор "Банкиране на дребно" и член на УС в "УниКредит Булбанк". От юли 2020 година тя заема длъжността заместник главен изпълнителен директор на UniCredit в Румъния.

Има икономическо образование, завършила е и MBA програма по международен бизнес в MIB School of Management в Италия.