За първи път в управлението на Централната банка на Япония влиза жена. Начело на финансовата институция като изпълнителен директор е била избрана Токико Шимизу.

Тя ще бъде част от общо шестима изпълнителни директори, които ще отговарят за оперативната дейност на финансовата институция и които са извън управителния съвет, съобщава CNN Business.

Шимизу има дългогодишен опит в банковия сектор, като тя е част от екипа на Bank of Japan от 1987 година. Тя е била генерален директор за Европа и главен представител в Лондон между 2016 и 2018 година.

Назначаването ѝ на поста може да се нарече историческо, като Токико Шимизу е първата жена в оперативното управление на финансовата институция от създаването ѝ през 1882 година.

47% от заетите в централната банка на азиатската страна са жени, но едва 13% са тези, които заемат ръководни позиции, а 20% са дамите, които са назначени като експерти.

В управителния съвет на финансовата институция, който е основният орган за вземане на решения и който отговаря за монетарната политика на Bank of Japan, също има една жена. Такако Масай, която е бивш ръководител на Shinsei Bank, е единствената дама в 9-членния съвет.