По-голямата част от сушата на земята е пренаселена. Последните интересни хрумвания в Шибуя, Токио и морското пристанище на Манхатан са доказателство, че най-големите градове имат във вътрешността си пристанища, реки и плажове, пише Independent. Ето 10-те най-добри градски панорами според медията:

Шибуя, Токио, Япония

Токио вече е похарчил сериозна сума за олимпийските игри през 2020 година и архитектурното изпълнение край река Шебуя е една от най-добрите инвестиции. Целият проект е завършен през септември. Реката си минава все така през града, като вече заради преустройването, около нея има все повече магазини и заведения. Тази област се използва и за фестивали и събития на открито.

Снимка 396197

Източник: Flickr

Холзмарк, Берлин, Германия

Описваният като цветно селище Холзмарк напълно заслужи адмирациите от  туристите през 2017 година. Трансформацията започва от 2010-а година със затварянето на заведенията заради план за реновиране. Когато обаче този план се проваля, собствениците на затворените нощните заведения решават да възобновят бизнеса си, създавайки квартал край водата с барове, кафенета, йога студио, клуб, изискан ресторант и съвместно работно пространство. Посетителите са приветствани да изпробват своите дърводелски умения в работилницата. Има планове и за създаване на градински покрив над цялото място.

Снимка 396198

Източник: iStock

Алеята край река Тампа, Флорида, САЩ

Въпросът за съживяването на дългата 4 километра алея край река Тампа за първи път е обсъден през 70-е години от тогавашния кмет Уилям Поу . Тогава рушащи се складове са изпълвали бреговете на реката. Днес има велоалеи, фонтани, изобретения на изкуството, като бронзови скулптури на заслужили местни жители и стена над моста, която визуално пресъздава вълна.

Снимка 396199

Източник: iStock

Морското пристанището в Ню Йорк

Открит по-рано тази година, районът около пристанището предлага едно от малкото, но доста необходими в Манхатън, дишащи пространства. Навсякъде има фантастични ресторанти, барове, бутици и концертни зали.

Снимка 396200

Източник: iStock

Кеят Елизабет, Пърт, Австралия

Народна мъдрост е, че хубавото отива при онзи, който умее да чака. Тя важи с пална сила за кея Елизабет, по който работата започва през 2016-а година и се очаква да завърши през 2020 година. Проектът ще предложи ресторанти, барове, магазини, нов фериботен терминал и красив мост за пешеходци над река Суон.

Снимка 396201

Източник: iStock

Кеят Кларк, Сингапур

Кеят някога е строен заради корабите със стоки и е имало много складове. Днес е едно от най-предпочитаните места за нощен живот. Има редица ресторанти и клубове, в някои от които се предлагат и оригинални китайски питиета.

Снимка 396202

Източник: iStock

Charoen Krung, Банкок, Тайланд

Най-старата улица в Банкок остава ненадмината от към креативност и дизайн, след като през 2017-а година започва обновяването на историческия квартал в града. Сега в оживения район, край реката, се срещат много галерии, ресторанти и по-старовременни търговски къщи.

Снимка 396203

Източник: iStock

Реката на живота, Куала Лумпур, Малайзия

Областта в града, известна като център, е заобиколена от река Klang, наричана "Река на живота". Преустройването на района е един от най-скъпите проекти за реставриране на градски реки, осъществявани някога. Но крайният резултат е изплатил разходите с речните кафенета, високотехнологичните фонтани, велосипедните алеи и нощните светлини, които карат водата да изглежда кобалтово синя.

Sugar Beach, Торонто, Канада

Преди плажът e бил паркинг за автомобили, а след проекта за обновяване е пълен с шезлонги и площадки. През топлите месеци има кино на открито, когато филмите се прожектират на надуваем плаващ екран, намиращ се точно на брега.

Снимка 396206

Източник: iStock

Доковете Виктория, Хонгконг

Когато милиардерът Адриан Ченг от Хонгконг решава да промени и развие историческия квартал, той наема над 100 артисти и дизайнери от цял свят, за да трансформира изцяло мястото в забележителност. Алеята около него има много пространства със зеленина. Проектът включва и вълни, които ще бъдат захранвани с възобновяема енергия.