Повечето шофьори може да смятат, че трафикът по празниците е нещо кошмарно, но ако си представим, че оставаме в задръстване почти две седмици, едва ли бихме се оплаквали толкова. Историята помни десетки подобни задръствания, някои предизвикани от природни бедствия, други от масово пътуване за празници и евакуации. Ето няколко примера, които илюстрират едни от най-лошите задръствания в историята. 

1. Пекин, Китай, август 2010 г.

12 дни за да изминете 100 километра - това е може би най-голямото задръстване, което продължило почти две седмици. Това се случва с хората, опитващи се да преминат по магистралите Пекин-Тибет през август 2010 г. . По ирония на съдбата задръстването не е причинено от затваряне или природно бедствие, а просто резултат от прекалено много задръствания на пътя, особено тежки камиони, превозващи строителни материали в Пекин, за пътни ремонти, които са били предназначени да улеснят задръстванията.

Много шофьори успяват да минат с автомобилите си само по 1 км. на ден, а някои шофьори са останали в задръстването за пет дни.

2. Сао Пауло, Бразилия 2014 г.

Градът, който беше домакин на няколко мача за Световната купа по футбол, спира буквално в следствие на задръстване от 344 км. през юни 2014 г. Проблемът с транспорта беше усложнен от огромни протести и незавършени проекти.

3. Москва, Русия, ноември 2012 г.

Задръстването трае три дни и се простира до 200 километра. Причината е затрупаната от снежната буря магистрала между Москва и Санкт Петербург през ноември 2012 г.

4. Ню Йорк, септември 2001 г.

В дните след нападенията над Световния търговски център на 11 септември Ню Йорк беше "заключен" заради затворените мостове и тунели - за всички, освен за спешни превозни средства. Общественият транспорт е затворен и трафика града е ужасен. Нещо повече, въздушният трафик на страната беше задържан, оставяйки хиляди пътници, блокирани в САЩ.

5. Хюстън, Тексас, септември 2005 г.

Заради опасенията, че ураганът Rita - буря от категория 5, която ще причини щети на стойност милиарди долари - се приближава бързо, над два милиона души се евакуират от Хюстън през септември 2005 г. Това неизбежно води до задръстване, което се простира на 160 км. и продължава около 48 часа.

6. Токио, Япония, август 1990 г.

През август 1990 г. се провежда евакуация в целия град, предизвикана от предупреждение за тайфун. В същото време голям брой хора, които се прибират у дома си от летните почивки. Резултатът - задръстване, включващо над 15 000 автомобила, по протежение на 135 км между префектурите Хиого и Шига в Западна Япония.

7. Бребес, Индонезия, 2016

Това задръстване с дължина от 21 км, продължава три дни и отнема 12 живота. Това се случи през юли 2016 г. на главен магистрален възел в града на остров Ява. Целият участък е задръстен от хиляди пътуващи, които пътуват към родните си места за дома, за да отпразнуват Рамазан байрам.

8. Гуруграм, Индия, юли 2016 г.

Индийският индустриален център стана свидетел на задръстване, с дължина 15 километра през юли 2016 г. поради силния дъжд, който доведе до наводнение. Пътуващите са останали за повече от 12 часа в трафика, като ситуацията се се нормализира след близо 24 часа.