Изборите в САЩ приключиха, но не и за един човек, който е заложил £1 млн. ($1,3 млн.), че Джо Байдън ще е следващият президент на най-голямата икономика в света, разказва CNN.

Огромният залог е направен на 29 октомври на Betfair Exchange, най-голямата в света, където комарджиите намират други, които да отговорят на залозите им. Тазгодишните избори в САЩ са били най-голямото събитие в историята на платформата.

Редица медии, включително CNN, обявиха официално, че Байдън е новият президент на САЩ. Традицията в Щатите от 1848 г. насам е, че поне две независими големи медии, на база преброяването, обявяват кой ще е следващият държавен глава.

Човекът, направил огромния залог, обаче все още не може да получи своята печалба от £540 хил. ($710 хил.) плюс сумата, която е заложил. Обикновено печелившите залози се изплащат, когато новинарските медии обявят резултата, а избраният президент произнесе своята реч. Тази година обаче е различно: Доналд Тръмп отказва да признае резултатите и се кани да обжалва, което ще забави официалното потвърждение.

"Ще платим печалбата, когато има сигурност около това кой кандидат има най-много проектирани гласове в избирателната колегия", казват от Betfair. "Преди това трябва да изчакаме за яснота около броенето на гласовете, евентуалното преброяване и съдебни искове".

Човекът, направил третия най-голям залог в историята на Betfair, остава анонимен. Изборите в САЩ счупиха няколко рекорда на платформата. Политическото състезание е привлякло залози на обща стойност £567 млн. ($744 млн.), което го превръща в най-голямото в 20-годишната история на Betfair. Изборите през 2016 г. събраха £199 млн. ($261 млн.).

Съдебен иск

Междувременно избраният президент Джо Байдън и екипът му обмислят съдебен иск заради забавянето от страна на федералната агенция, която е натоварена със задачат да обяви резултатите от страна на правителството.

General Services Administration (GSA) традиционно посочва победител сравнително бързо, за да ускори процедурата по прехвърляне на властта. Нейният председател бе назначен от Тръмп през 2017 г. В закона няма срок, в който това да се случи, но екипът на Байдън припомня, че резултатът е ясен и няма причина за забавянето, дори и Тръмп да отказва да признае загубата.

Самият Тръмп многократно, и без доказателства, заяви, че на изборите е имало широкоразпространени измами и вече подаде няколко иска, с които оспорва резултата. Представителите на държавата в изборния процес казват, че няма доказателства за измами, а правни експерти - че Тръмп няма почти никакъв шанс, пише Reuters.

Какво означава за Европа избирането на Байдън?

Какво означава за Европа избирането на Байдън?

Старият континент се надява на подобряване на отношенията, включително в търговията. Ето какви са позициите на новия президент