Броят на чуждестранните туристи в България се е увеличил с 24% на годишна база през юли, достигайки 1,53 милиона. От тях 35% са транзитно преминаващи, съобщиха от НСИ в нов доклад.

С 816 400 граждани на други държави-членки на ЕС представляват 53% от общите чуждестранни посещения у нас през юли.

Румъния е най-големият захранващ пазар за България през юли, представляващ 26% от общия пазар, следват Турция и Германия.

През месец юли ваканционните пътувания и бизнес пътуванията представляват съответно 49% и 6,9% от всички посещения на чуждестранни туристи у нас, като нарастване е регистрирано във всички наблюдавани категории.

Кои чуждестранни туристи имат най-голям интерес към почивка във Варна

Кои чуждестранни туристи имат най-голям интерес към почивка във Варна

Във водите край Варна ще има около 50 туристически плавателни съда

През периода януари-юни чуждестранните посетители от Русия, отсядащи в хотели или в собствени жилища, са общо 47 590, в сравнение със 17 784 през същия период на 2021 година и 175 649 през първата половина на 2019 година, заявиха от Министерството на туризма в отговор на запитване на SeeNews.

Прогнозата за броя на руските туристи през летния сезон 2022 година като цяло е неблагоприятна, като се има предвид, че има отменени полети от Русия до Варна и Бургас, отбелязват от министерството.

България прекрати полетите от Русия в съответствие със забраната в целия ЕС, въведена като част от санкциите в отговор на войната на Русия в Украйна.

Външните министри на ЕС ще обсъдят тази седмица предложение, направено от редица държави-членки, включително балтийските страни и Финландия, за спиране на туристическите визи за руски граждани в целия ЕС.

Ще прекрати ли ЕС визите за руснаци?

Ще прекрати ли ЕС визите за руснаци?

Чехия и Полша първи спряха издаването на нови визи