Всеки иска да направи всичко по силите си, за да защити себе си и близките си от разпространението на коронавируса, който покорява света. И това е нормално.

Какво наблюдаваме - мания около миенето на ръцете, която достигна хумористични нива. Редовно в социалните мрежи се наблюдават постове от сорта на: "1980 година: През 2020 година ще имам летящи коли! 2020 година: Мийте си ръцете и не се пипайте по лицето." По-нататък, все повече хора спряха да се поздравяват и ръкостискат. Други пък избират да не натискат бутоните в асансьорите, а трети - мият дебитните и кредитните си карти и носят постоянно маски.

Със сигурност тези съвети за добра лична хигиена няма да навредят. Дори и епидемия да няма. Но днес ситуацията около коронавируса вече придоби глобални мащаби. Ето защо ще са необходими и други мерки. Според авторите на Bloomberg една от най-добрите превантивни мерки срещу разпространението на коронавируса е хората да работят от домовете си, а не от офисите си.

И все пак това е лукс, който не всеки служител може да си позволи.

Какви са най-лошите прогнози за световната икономиката вследствие от коронавируса?

Какви са най-лошите прогнози за световната икономиката вследствие от коронавируса?

Ръстът на БВП може да бъде едва 1% за 2020 година

Повечето хора не могат да преместят офиса си вкъщи. Според данни от проучване на Бюрото по трудова статистика на САЩ за 2017-2018 година едва 29% от американските работници имат възможност да вършат работата си от вкъщи. Социална разбивка на данните дава и профил на тези, които могат да си позволят работа от вкъщи - те са с по-високи доходи и по-висока степен на образование. Този профил обаче може и да е подвеждащ в много случаи.

Работа чрез интернет от дома просто не е възможна за повечето хора, работещи в търговията на дребно например. Това важи и за хранителното обслужване, производството, здравеопазване и много други сектори.

Авторите на Bloomberg обаче се позовават и на други проучвания, според които около 60% от хората с управленски, бизнес и финансови професии могат да си позволят да работят от вкъщи.

Банки в Италия и Великобритания отлагат плащанията по кредити заради коронавируса

Банки в Италия и Великобритания отлагат плащанията по кредити заради коронавируса

RBS на Острова ще увеличи и кредитните лимити

Предполага се, че в подобни ситуации работодателите също трябва да проявяват отговорност. Има много такива обаче, които предпочитат служителите им да бъдат на място в офиса, вместо да работят от вкъщи. И причините за това не са малко, защото домашната атмосфера със сигурност първоначално предполага по-малък коефициент на полезно действие, въпреки че и за това има спорни твърдения. Вече някои от най-видните технологични фирми предприеха подобни мерки на много места по света.

В България все още работодателите не са притиснати в стената да предприемат крайни мерки. Това може скоро да се промени, което ще постави на дневен ред въпроса кои служители могат да си позволят да преместят офиса си у дома.

Малко повече информация за плюсовете от работата от дома.

Авторите на Bloomberg предлагат да мислим за нашия собствен малък принос за понижаване заразата, независимо за кой вирус става въпрос. При подобни ситуации като сегашната може да се образува коефициент на зараза на лице - средният брой хора, които един носител на болестта може да зарази.

Промяната на поведението на хората със сигурност може да промени този коефициент. Един от на начините този коефициент да бъде намален е именно ако служителите работят от вкъщи, защото по този начин се избягват много контакти.

 Секторът на бизнес пътуванията ще загуби $820 милиарда, заради коронавируса

Секторът на бизнес пътуванията ще загуби $820 милиарда, заради коронавируса

Пътуванията до Азия са най-тежко засегнати

Когато даден служител не посещава офиса, той далеч не избягва само вероятността да се зарази или да зарази някой колега. По този начин се пропускат и много други рискови фактори като например возенето в обществен транспорт. Така евентуално този служител би могъл да предпази всички останали хора, в случай, че е заразен.

При подобни епидемии често се наблюдава едно социално дистанциране, което обаче е препоръчително.

Ходът служителите да не посещават офисите си в Китай доведе до намаляване на коефициента на заразност, поне засега.

Временното преустановяване на дейността училища, театри, кина и други също играят роля за ограничаване, което се вижда при минали грипни епидемии.

Въпреки че коронавирусът има слабо въздействие върху децата, те могат лесно да станат преносител. Затова затварянето на градини и училища е по-ефективно като превантивна мярка - когато вирусът се е разпространил само в малък процент от населението.

Ако се изчака епидемията да избухне, тогава би било твърде късно за подобни мерки, но те така или иначе биха се приложили по презумпция.

Погледнато по този начин, работата от вкъщи би имала ниска икономическа цена спрямо затварянето на едно кино например.

Все пак понякога възникват притеснения, които трябва да бъдат добре обмислени. Понякога служителите не разполагат с личен компютър или не достатъчно добър такъв, за да могат да изпълняват служебните си задължения от вкъщи. Хубавата интернет връзка също е от голямо значение.

Днес има редица начини, които помагат на служителите да работят от вкъщи или дистанционно. Наскоро money.bg разказа на читателите си за германската софтуерна компания, която отчита извънредно допълнително търсене на услугите си за дистанционна офис свързаност поради епидемията от коронавирус. Става въпрос за TeamViewer, която може да свърже персоналния персоналния ви компютър с работния.

Подобни софтуери, набрали популярност в последните години, са Dameware Remote Everywhere, Mikogo, Chrome Remote Desktop, Join.me и други.

Компанията, която отчита силен ръст заради коронавируса

Компанията, която отчита силен ръст заради коронавируса

Все повече хора отават да работят от вкъщи