Един от основателите на Google - Сергей Брин, си строи свой собствен пълноразмерен цепелин, разказва Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Брин е отказал да разкаже повече за проекта, но не е отрекъл неговото съществуване.

Въздушният кораб, който изглежда като цепелин, се строи в масивния Хангар 2 на един от изследователски центрове на NASA щата Калифорния. Все още остава неясно дали проектът е нещо като хоби на Брин или той се надява да го превърне в бизнес.

Запознати с проекта твърдят, че Брин отдавна е бил възхитен от самолети и въздушни кораби. Интересът му започнал, когато посетил изследователския център, който се намира съвсем близо до централата на Alphabet - дъщерната компания на Google, чийто шеф е Брин. През 30-е години на миналия век центърът е бил дом на USS Macon - огромен дирижабъл, построен от военноморските сили на САЩ. Три години след визитата Брин решава да построи свой собствени, "гледайки влюбено" към снимки на USS Macon.

USS Macon вдъхновил Брин

Източник: GettyImages

USS Macon вдъхновил Брин

През 2015 г. подразделението на Google "Planetary Ventures" се настанява в хангарите и ги превръща в лаборатория на компанията. И в един от хангарите въздушният кораб вече придобива форма. Инженерите вече са построили и сглобили метален скелет на дирижабъла.

Ръководител на проекта е Алън Уестън - бивш директор на изследователския център на NASA. Личната му история прави участието му в начинанието съвсем закономерно. В университета той е бил член на Клуба за опасни спортове, които в началото на 70-е години правили неща като да изхвърлят хора с катапулти. Съвременната форма на скачането с бънджи също се твърди, че е тръгнала от същите хора.

В интервю през 2013 г. Уестън разказва за плановете за въздушен кораб, който може да носи огромни количества товар. Идеята е, че един дирижабъл ще изхразходва по-малко гориво от самолетите и ще може да носи товара точно там, където е нужен - вместо до транспортни центрове като аерогари и други. По думите му пренасянето на до 500 тона е нещо, което спокойно може да бъде постигнато.