Илън Мъск е дарил акции на Tesla на стойност почти 6 милиарда долара за благотворителност през ноември. Най-богатият човек в света е дарил повече от 5 милиона акции на компанията за електромобили в периода 19 - 29 ноември. Това става ясно от документи от Комисията за ценни книжа и борси.

Дарението стана на фона на спора на Мъск с политици като Бърни Сандърс и Елизабет Уорън за потенциалния данък върху богатството. Горе-долу по същото време Мъск предложи и да продаде акции на Tesla и да дари сумата, ако Организацията на обединените нации докаже, че това ще помогне за решаването на световния проблем с глада, като дори поиска разчети как биха се използвали парите.

Все пак дарението на Мъск ще намали доста сумата, която трябва да плати под формата на данък, за която той казваше, че ще бъде най-високата в историята на САЩ. Bloomberg изчисли неотдавна, че Мъск може би дължи над 10 милиарда долара данъци.

Мъск има едноименна фондация, която е по-активна през последните години. Той дарява седемцифрени суми, обещани на града близо до космодрума му в Южен Тексас. Освен това обяви конкурс за 100 милиона за изработка на нова еко технология и дари 5 милиона долара на двама учени по повод проучвания на Covid-19.