Кипър обеща да покрие всички разходи на гостите на страната, които са се заразили с Covid-19 по време на посещението си, пише The Associated Press, цитирайки писмо. Правителството ще плати за настаняване, храни, напитки и лекарства за пациентите и техните семейства. Те обаче ще трябва да платят за таксито до летището и самолетния билет до вкъщи.

Болница със 100 легла пък ще бъде отделена само за чуждестранни посетители, които са заразени. Ако нямат нужда от интензивна грижа, те ще бъдат водени в "карантинен хотел" с 500 места.

Обещанието от пет страници, подписано от министрите на външните работи, транспорта и туризма, е изпратено във вторник до правителства, авиокомпании и туроператори. В него се посочва още, че страната има малко заразени.

Туризмът отговаря за 13% от икономиката на европейската страна. През 2020 г. тя очаква да загуби до 70% от общо €2,6 млрд. приходи.

Кипър ще приема посетители от чужбина от 9 юни, първоначално от 19 страни. Те ще трябва да преминат тест за Covid-19 до три дни преди полета. От 20 юни ще бъдат допускани посетители от още 13 държави. При пристигане в Кипър, ще бъде мерена температурата на всички, а някои от тях ще бъдат тествани отново.