Силициевата долина е дом на едни от лидерите в технологичната индустрия, както и на част от милиардерите, създали тези компании. Обяснимо да живееш там излиза доста солено, дори да си добре платен.

Точно този проблем се опитва да разреши един местен старт-ъп. Базираната там компания MainStreet предлага да плати по 10 000 долара на всеки, който се съгласи да се премести. Стартиращата фирма е основана от трима бивши кадри на Google и цели да създаде възможности за работа и живот на места, различни от Силициевата долина, пише CNN Business.

"Идеята ни за инициативата "10 000 долара, за да напуснеш Района на залива (от англ. The Bay Area)" се роди след като си зададохме въпросът как бихме могли да привлечем вниманието по нестандартен начин", разказва Донг Лудлоу, който е главен изпълнителен директор на MainStreet.

"Нашата мисия е да създадем работни места в покрайнините на града, както и в селата. Искаме да отворим 1 милион такива през следващото десетилетие", обяснява той.

От старт-ъпът обаче имат изискване към всички, които искат да кандидатстват за получаването на 10 000 долара. Те трябва да останат на работа на новото място, което са избрали, една година. Едва след това им се изплаща тази сума.

Не е тайна, че прекалено високите цени на имотите е голям проблем за хората в Силициевата долина. Други компании също се опитват да се борят с него, като преди време от Apple обявиха финансова схема за 2,5 милиарда долара за построяването на нови жилища в района.

Google от своя страна обяви план за 1 милиард долара, които ще бъдат инвестирани в земя, която е собственост на гиганта, за изграждането на жилища.