Произведение на японския художник Йошитомо Нара беше продаденo за 25 милиона долара на търга за съвременно изкуство Sotheby's в Хонконг миналата седмица. Това е най-скъпата картина на артиста досега, съобщава Bloomberg.

Акцентът на неделния аукцион за съвременно изкуство e бил именно неговото произведение. Картината представлява малко момиченце, гледащо заплашително с името "Knife Behind Back" ("Нож зад гърба"). Интересното при нея е, че шестима кандидати са наддавали 10 минути, докато се достигне до тази рекордна сума, която е близо 5 пъти повече от предишния рекорд на аукциона, поставен по-рано същия ден.

Снимка 446783

Източник: Sotheby's Hon Kong

Sotheby's завършва есенната си серия продажби с на 3423 артикула от 20 различни търга, проведени в рамките на 5 дни в Конгресно-изложбения център (Hong Kong Convention & Exhibition Centre) в Хонконг за общо 426 милиона долара. От аукционната къща отчитат, че са успели да привлекат ново поколение купувачи -25% от тях са на възраст под 40 години.

Интересен обаче е и начинът, по който събитието на Sotheby's контрастира с хаоса в Хонконг тези дни. Изглежда, че вътре в града богатите харчат милиони за изкуство и хубаво вино, а улиците отвън са изпълнени със сълзотворен газ заради множеството протести.

Това явно е новото "нормално" положение за Хонконг. Докато стойностите на имотите и цените на акциите са спадат, 10-те най-богати магнати в мегаполиса все още притежават богатство от порядъка на 197 милиарда долара, само с 4% по-малко отколкото, когато протестите в страната стартираха през юни. Това сочи индексът Bloomberg Billionaires Index.

По време на аукционите в неделя в района Ван Чай полицията изстреля сълзотворен газ по демонстранти, които са причинили щети върху близките банкови клонове. Това се оказа един от най-хаотичните уикенди откакто антикитайските протести са започнали. Част от демонстрантите парализираха голяма част от финансовия хъб, след като правителството наложи забрана демонстрантите да крият лицата си с маски.

През празниците и уикендите безредиците превръщат части от Хонконг в бойно поле, предизвикват трусове в туристическата индустрия, заплашвайки икономиката за 360 милиарда долара да се насочи към рецесия. Най-богатите хора на града обаче изглеждат все още не са особено засегнати от хаоса.

Въпреки страховете за растежа: Третата икономика в света вдигна ключов данък

Въпреки страховете за растежа: Третата икономика в света вдигна ключов данък

Япония увеличи с два процентни пункта данъка върху продажбите до 10 процента