Всички сме чели статии, в които се казва, че 4 часа сутринта е най-продуктивният час. Според психолога Джош Дейвис, цитиран в една от тях, това се дължи основно и на липсата на неща, които да ни разсейват - като мейли, текстови съобщения и обаждания.

Но ставането толкова рано не се харесва на повечето хора. Част от коментарите под нея гласят: беше "ужасно", "заспах на стола си на работа този ден" и "имах чуството, че в главата ми има нещастна коза".

Нека не се заблуждаваме. През 2019 г. интернет все още се опитва да ни убеди, че ставането в този безумен час ще ни направи по-продуктивни и успешни. Култът към ранното ставане дори става все по-голям, като редица главни директори на компании-гиганти го правят. А Тим Кук дори става в 3:45. Но ставането по същото време като директора на Apple няма да ви направи по-успешни повече, отколкото ще станете гений като Стив Джобс, ако носите черни пуловери.

Не е важно в колко ставате.

Ако 4 часа сутринта звучи шокиращо рано, опитът да ставате в този час няма никакъв смисъл и дори ще ви навреди, тъй като заради загубата на сън ще станете по-малко продуктивни.

Ето четири неща, свързани със съня, които имат далеч по-голям потенциал да ви донесат успех:

Спете поне по осем и половина часа. Така ще се будите свежи и пълни с енергия, което има най-голяма вероятност да повиши продуктивността ви.

Слушайте тялото си. Ако не работите от 9 до 5 - или по някакъв друг график, просто послушайте тялото си и ставайте тогава, когато се чувствате добре. Няма един конкретен час, например 4, който да е най-подходящ за всички.

Бъдете постоянни. Когато намерите този час, спазвайте го. Според изследване на Харвард, няма значение кога ставате и кога си лягате, стига това да е по едно и също време.

Самото изследване проследява 61 студенти за около месец и сравнява навиците им с академичното им представяне. Тези, които стават и си лягат по едно и също време, се справят по-добре.

Не натискайте snooze. Натискането на бутона snooze неколкократно всяка сутрин - или навиването на няколко аларми една след друга през пет-десет минути - е изключително вредно за тялото.

Когато натиснем бутона и отново се унесем, тялото се готви за още един цикъл сън, който след това бързо е прекъснат. Това ни кара да се чувстваме уморени до края на деня.

Формулата е проста: здравето ви трябва да е най-важно.