Необитаем частен остров в Шотландия се продава и обявената му цена започва от 70 000 щатски долара или малко над 60 000 евро. Тоест, струва по-малко, отколкото приличен двустаен апартамент в София, където жилищни имоти под тази цена вече почти няма.

За сравнение, цените на имотите в София са се покачили с 11% на годишна база през второто тримесечие на тази година. Това поставя столицата ни на 51-а позиция в глобалната класация за ръста на цените на жилищата на Knight Frank сред 150 града. В София цените на имотите растат по-бързо от тези в Виена, Мюнхен, Сингапур, Амстердам и Прага. Тази есен €1000 на квадрат вече е минимумът за покупка на жилище в българската столица. Но да се върнем на острова.

Goldcrest Land & Forestry Group е компанията, която наскоро пусна на пазара необитаемия Càrn Deas. Красивият и чист остров е с площ 22,5 акра и се намира на западния бряг на Шотландия. Част е от т.нар. "Летни острови" - архипелаг, който се намира на устието на Лох Метла.

Най-големият частен остров сред Бахамите си търси купувач. Колко може да струва?

Най-големият частен остров сред Бахамите си търси купувач. Колко може да струва?

Няма обявена минимална сума за продажбата му

На буйния зелен остров няма нищо построено, но за сметка на това има изобилие от морски птици и водни организми. А този, който го купи, разбира се, ще има право да строи.

Càrn Deas предлага страхотна панорамна гледка към съседните острови и планини, а морските активи, които може да предложи включват ветроходство, гмуркане и риболов. Мястото изобилства от скумрия, риба треска, омари и раци. Във водите често се срещат делфини, китове и акули.

Goldcrest описва малкия остров като "печеливша и романтична" инвестиционна възможност. Намира се на около 25 минути с лодка от кея Бадентарбат или пристанището Old Dornie - и двата се намират в Северна Шотландия. Според маркетингови материали, само малки частни чартъри могат да достигнат до острова, поради плитките му околни води.

Островът вече привлича огромен международен интерес - както от компании, които обмислят да го превърнат в курорт, така и от физически лица, които възнамеряват да го ползват за лични нужди.

Ричард Брансън дава под наем частното си имение карибски остров. Цените започват от 25 000 долара на вечер

Ричард Брансън дава под наем частното си имение карибски остров. Цените започват от 25 000 долара на вечер

Той купува острова за 10 милиона долара през 2007 г.