Въпреки продължаващата криза с чиповете, продажбите на персонални компютри са се увеличили с над 14% през миналата година. Това е най-сериозният ръст от 2012 година насам, пише CNBC, цитирайки данни на IDC.

Счита се, че това е забележително възстановяване за сектор, отписан от технологични инвеститори още преди няколко години, на фона на все по-голямата популярност на смартфоните.

Нарастването на продажбите вероятно се дължи на блокирането в пандемията и нарастването на дистанционната работа и обучение на учениците по време на Covid-19. Така се оказва, че в домакинствата има нужда от лаптопи за учениците, а фирмите купуват оборудване за служители, работещи от домовете си.

Според някои анализатори обаче темпът на продажбите няма да бъде постоянно висок след отминаването на вълната в пандемията. IDC заяви през декември, че пазарът е излязъл пика на търсене в пандемията и прогнозира забавяне през 2022 г.

Други участници на пазара остават оптимисти, че продажбите на компютри ще продължат с текущите си нива.

По думите на главния изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер пазарът на компютри е във възходящ тренд, който се очаква да продължи.

Според вицепрезидента на Dell Рахул Тику, който споделя мнението на Пат Гелсингер, пандемията е довела до постоянна промяна в поведението при закупуване на компютри и всеки има нужда от собствено устройство.

"Преминаваме от един компютър на домакинство към един компютър на човек в домакинството, което е моделът на смартфона", смята Тику.

Lenovo е лидер на пазара през 2021, следван от HP, Dell, Apple, Asus и Acer, според IDC.

Операционната система Windows, използвана в по-голямата част от персоналните компютри, донесе на Microsoft приходи на стойност 5,68 млрд. долара през третото тримесечие на минлата година.

Последните години софтуерният гигант пренасочи фокуса си към облачни услуги като Azure, Windows.