Когато се говори за пари, сигурност сте чули много правила и съвети. "Харчете по-малко, отколкото получавате", "Започнете да спестявате рано за пенсиониране", "Направете си бюджет и го спазвайте".

Но има и неверни твърдения, които често се споменават без критичен прочит, пише CNN.

Дългът е само лош

На тегленето на заеми се гледа с лошо око и често се твърди, че трябва да избягвате дълга на всяка цена. Но има и такова явление като "добър дълг" — този, който е с ниска лихва и може да ви помогне на увеличите състоянието си в бъдеще.

Идеята зад него е, че той ще донесе повече стойност в бъдеще — например заем за жилище или за образование.

"Лошият дълг" например е този по кредитните карти, използван за фриволни покупки, които не може да си позволите и който носи висока лихва. "Дългът по кредитните карти е едно от най-опасните неща... далеч повече от слаби инвестиционни решения или кътането на пари под матрака", казва Майкъл Резник, старши съветник по управление на активи в GCG Financial.

Но дори и добрият дълг може да има лоши последствия, ако не прецените внимателно какви вноски може да си позволите да правите.

Плащането на наем са пари, хвърлени на вятъра

Покупката на дом може да ви помогне да увеличите богатството си с времето. Но не за всеки човек и не във всеки един момент в историята покупката на жилище има финансов смисъл.

Подобен ход идва с огромни предварителни разходи по сделката, както и други нужни инвестиции като ремонт, застраховки, данъци и други. За хората, които планират да живеят само за няколко години в даден град, животът под наем има повече смисъл. "Защо да поемате риск да загубите пари от имота, ако в краткосрочен план цените паднат? Да не споменаваме разходите при покупка и продажба", пита Резник.

Използването на спестяванията ви за първоначална вноска, ремонти, трансакционни разходи и други пък ви лишава и от възможността да ги инвестирате другаде при по-висока доходност.

Ще харчите по-малко, когато се пенсионирате

Нали знаете всички тези неща, които добавяте към списъка си "Какво ще направя, когато се пенсионирам?". Е, те струват пари.

Общото правило е, че трябва да имате за харчене около 80% от заплатата, която сте получавали преди пенсия. По-малката сума се дължи на факта, че вече няма нужда да пестите, жилището ви е изплатено, а ако не ходите на работа, ще имате и по-малки разходи. Или поне така се твърди.

Но за някои животът в пенсия може да бъде по-скъп.

"Имаме много клиенти, които харчат далеч повече, защото най-сетне имат време да пътуват, или пък искат да купят дом, или да помогнат на внуците си", казва Чад Чейс от Garrett Investment Advisors.

Невъзпитано е да се говори за пари

За някои разговорите за пари е табу.

Но откровените разговори с вашия партньор, например, могат да ви помогнат да си създадете разумни очаквания за бъдещи разходи и спестявания

"А ако имате деца, научете ги възможно най-рано как се управляват пари", казва Чейс.

Разговорите за пари с колеги и приятели също може да има полза. Споделянето на заплатата (или поне ориентировъчно число, ако не се чувствате комфортно), може да ви помогне да научите за разликите в заплатите на работа и да ви помогнат да си поискате повишение.

Разговорите за бюджетиране и начини за пестене на пари сред приятели също би бил полезен. "Има много, което можем да научим един от друг, когато става въпрос за пари. Когато темата е табу, не знаете дали не грешите някъде", казва той.