Когато няма стабилност в икономиката на страната, много хора започват да мислят как да направят личните си финанси по-ефективни, как да спасят и подготвят за "черни дни".

И все повече хора са склонни да четат колкото се може повече управлението на личните си финанси.

Както във всяка област и тази е пълна с митове. За да се предпазите от грешни решения по отношение на наличните ви финанси, прочетете тези няколко съвета.

Снимка 318077

Източник: iStock

1. Първо изплатете големи дългове

Има широко разпространен мит, че с приоритет трябва да се изплащат на големи дългове или заеми.

Но не всичко е толкова просто. Ако погледнете ситуацията чисто от финансовата страна, тогава най-разумно и логично е да плащате първо за тези заеми, за които има най-висок лихвен процент. В противен случай може да се случи, че в крайна сметка ще се наложи все повече и повече.

Ако погледнете ситуацията от психологическа гледна точка, тогава плащанията по малки дългове могат да бъдат много мотивиращи за повечето от нас. Това ни окуражава да изплатим всички други дългове възможно най-скоро и да изчистването на малките заеми да стане приоритет в личните ви финанси.

Друг важен момент: струва си да сумираме всички наши малки дългове и задължения. Вероятно отделните плащания по тях ви изглеждат незначителни, но ако те се обобщят нещата придобиват друго измерение.

Ето защо, финансови експерти съветват първо да де се обърне внимание на изплащането и изчистването на малките финансови задължения.

2. Разпореждайте се с финансите отделно от партньора

Какво е финансовото състояние на вашия партньор? Има ли дългове? Инвестира ли? Колко пести? За много двойки тези разговори стават важни, преди да решат да създадат съвместно домакинство и общ семеен бюджет.

Съществуват обаче и такива двойки, които решават да управляват финансите си отделно.

Да, в някои случаи това наистина е разумно решение, особено ако вашият партньор по финансови въпроси ги разбира по-зле от вас или не знае как да управлява парите си.

Независимо от това какви решения ще се вземат от всяка двойка, финансовите експерти препоръчват провеждането на открити и честни разговори по тази тема, по-специално за финансовите навици и цели.

Друга идея, която е подходяща за младо семейство, е всеки един от съпрузите има лични средства, както и определен общ бюджет, в който всеки поема своя дял.

Снимка 330846

Източник: iStock

3. Наемът е по-добър от закупуването на дом

Много експерти смятат, че купуването на собствен дом е по-изгодна инвестиция от наемането, защото от гледна точка на дългосрочна перспектива тя носи повече ползи.

Не мислете обаче, че ако наемете къща, тогава давате пари на вятъра пари.

Ако говорим за млади хора, вземането на жилище под наем има големи предимства, защото те по-лесно могат да променят мястото си на работа и местоживеене.

В допълнение, за разлика от собствениците на жилища, наемателите не плащат имуществени данъци.

Експертите предупреждават, че независимо дали се наема дом или се издължава ипотека, е важно месечното плащане да е по-малко от 30% от месечния ви доход.

4. Натрупването на дългове е лошо

Разбира се, никой не обича да има големи дългове. Понякога хората се страхуват да вземат заеми или дългове, за да избягват ситуации, при която да изпаднат в дълбока финансова криза.

Независимо от тези аргументи, не трябва напълно да избягвате пребягването до дългове.

Има ситуации, в които можете да получите нещо наистина важно, ако решите да сключите заем. Например, ако става дума за получаване на образование или закупуване на жилище.

Не мислете за факта, че ще трябва да изплащате заема дълги години, как да направите заема по-изгоден за вас. Потърсете информация за кредитирането в различни банки. Може би имате право на някои предимства при получаване на заем.

В края на краищата дълговете и кредитите не са толкова лоши, че да бъдат напълно избегнати, особено ако те са необходими за придобиването на наистина значими за вас и семейството неща.

Снимка 320808

Източник: iStock

5. Лошо е да имате много кредитни карти

Всъщност, наистина е странно, да ходиш с портфейл наблъскан с кредитни банкови  карти.

Въпреки това, експерти по финансово планиране казват, че ако плащате за заемите си по кредитни карти редовно и без забавяне, тогава тази ситуация може да бъде и благоприятна за вас.

Фактът е, че това увеличава кредитния ви рейтинг, а именно това се взема предвид при издаването на голям заем, например ипотека. С помощта на добър кредитен рейтинг можете да намалите лихвата по ипотека.

6. Разходите без бюджет са лоши

Несъмнено бюджетирането е важен и много полезен инструмент, който помага да контролирате разходите си.

Но това не се отнася за всички, а експертите твърдят, че можете да останете финансово отговорни и без бюджетиране.

Понякога хората започват активно да планират бюджета си, но след няколко месеца изпускат процеса, защото започват да мразят твърдата рамка, в която са се затворили.

Това е като диета или спорт: отначало сме изпълнени с ентусиазъм, а след това има тотално отпускане.

Ако не ви харесва твърдата рамка, тогава вероятно ще ви помогне просто проследяване на разходите за един месец. Можете да го направите сами или с помощта на различни приложения.

Това ще ви помогне да се отървете от чувство за вина, ако не следвате точно начертания бюджет.

От друга страна, и по този начин ще можете да проследите кои разходи не са били необходими и какво може да се спести през следващия месец.

Снимка 330963

Източник: iStock

7. Да се инвестира е опасно

Много от нас се страхуват да започнат да инвестират, тъй като нямат никакви специални познания, те не са "професионални" инвеститори.

Все пак всеки може да инвестира. Може да не сте бизнес гении или богат човек, за да опитат да получите някаква печалба в дългосрочен план.

Ако спестявате и инвестирате дори само малко пари, все пак ще имате възможност да получите някаква печалба от парите си и поне малко да увеличите месечния си доход.