Вероятно всеки един от нас има множество въпроси във финансов аспект. Но колко често ги задаваме? Ето едни от най-добрите финансови съвети, които могат да внесат малко яснота в това отношение, събрани от сайта Careercontessa.

1. Какво ще стане, ако не плащам вноски по кредита си всеки месец?

Тук отговорът определено е еднозначен и той е, че не е добре да пропускате вноска. Лошата кредитна история може да ви спъне в много начинания, затова се опитвайте да правите вноска всеки месец. Ако дългът е непосилен за вас, говорете с кредитора си. Може да успеете да изработите друг план за плащане на вноските.

2. Как изглежда здравословният бюджет?

Планирането на бюджет звучи страшно, особено когато осъзнаете какви са навиците ви за харчене. Но може да използвате системата 50/20/30. Това ще значи, че 50% от парите ви отиват за необходими разходи (наем, комунални услуги, автомобил), 20% за спестявания и 30% за т.нар. гъвкави разходи.Това е всичко. Процентът на гъвкавите разходи включва хранителни стоки, гориво и разходи за ресторанти и забавление. Според някои финансови консултанти системата работи чудесно.

3. Колко дълг е твърде много дълг?

Това зависи изцяло от вашите доходи. За да разберете си задайте си тези въпроси: Можете ли да платите само не минималния размер на вноските си? Пропускате ли плащане на някои сметки, за да платите други? Каква е наличността по вашите карти? Живеете ли от заплата до заплата?

Ако имате няколко кредита, съсредоточете се първо върху изплащането на този с най-висока лихва, а след това останалите.

4. Колко мога да си позволя да харча за забавления?

Това до голяма степен зависи от начина ви на живот и мястото, където живеете. Много финансови експерти препоръчват да се отделят 9% или 10% от дохода за разходите за храна. След като си определите какъв дял от дохода ще харчите за забавление, се опитайте  да се придържате към него. Експерти съветват и да прегледате разходите и да видите видите колко сте похарчили за развлечения.

5 начина да харчим пари, които ни правят по-щастливи

5 начина да харчим пари, които ни правят по-щастливи

С отминаването на пандемията ни се иска да харчим все повече и повече, твърдят финансисти

5. От кога трябва да започна да пестя за пенсионирането си?

Дори да ви се стори странно, добре е да започнете веднага щом можете - колкото по-рано започнете да спестявате, толкова по-добре. Помислете за отделяне на част от месечните си спестявания към ваша сметка, която ще използвате след пенсионирането си.

Ако обаче имате сериозен дълг с висока лихва първо се съсредоточете върху изплащането му и чак след това мислете за спестяване за пенсионирането си.

6. Как да спестя достатъчно, за да си позволя дълго пътешествие веднъж годишно?

Отворете отделна спестовна сметка само за това пътуване. Всяка седмица правете превод по сметката и ако се налага намалете разходите си за развлечения. Трябва помислите кои разходи може да намалите. Решете от какво може да се лишите, без това да променя особено ежедневието ви и опитайте.

Богатите не правят така: 6 причини да не можете да пестите пари

Богатите не правят така: 6 причини да не можете да пестите пари

Защо някои хора успяват да спечелят и да натрупат богатство, докато други не?

7. Местя се в друго жилище с партньора си. Как да разпределим финансите си?

Разделянето на всичко по равно може да изглежда добре, но всички знаем колко по-сложни са отношенията, така че не се придържайте към стандарти въз основа на това, което смятате, че хората трябва да правят. Измислете правила, които да са удобни и за двамата.