Хиляди домакинства във Великобритания ще получават пари, ако намалят потреблението на електроенергия за два часа дневно, предава The Guardian.

От следващата седмица домашните потребители, които са клиенти на доставчика Octopus Energy, ще имат възможността да печелят пари, ако намалят потреблението с между 40 и 60 процента под обичайните нива по време на двучасовите периоди, в които то е най-високо — например между 9 и 11 ч. сутринта и между 4:30 и 6:30 ч. вечерта. Ако постигнат заложената цел, те ще получават до 35 пенса (81 стотинки) за всеки спестен киловатчас.

Домакинствата ще получават информация за всеки такъв период до 4 вечерта предния ден и ще могат да изберат дали да участват, или не. Octopus ще покани 1,4 млн. от своите клиенти да вземат участие в програмата, която ще продължи до края на март.

Възможността е добре дошла за домакинствата, които са изправени пред значително по-високи сметки за електроенергия тази зима.

Убеждаването на домакинствата за нуждата да са по-гъвкави при потреблението на електроенергия в пиковите часове ще има роля и в амбицията на Великобритания да се превърне във въглеродно неутрална икономика до 2050 г.

Подобна схема вече има и за компаниите с високо потребление.

Octopus вече предлага и на хиляди свои клиенти да им плаща, за да използват електроенергия, когато има високо производство от възобновяеми източници и предлагането надхвърля търсенето.

Гърция раздава €100 милиона за нови хладилници и климатици

Гърция раздава €100 милиона за нови хладилници и климатици

Подмяната на уредите с по-нови ще пести пари и електроенергия, като в същото време ще намали и вредните емисии