Много интересни неща могат да се изградят с Лего конструктори в наши дни. Оказва се обаче, че освен замъци, коли, кораби и джедаи, конструкторите Лего могат да се използват и за реализиране на доходност, или най-малкото за диверсификация на портфейла Ви.

Всъщност, колекционирането на конструктори, освен забавно се оказва и доста доходоносно начинание. Изследване на Виктория Добринска, доктор по икономика в London School of Economics сочи, че колекционирането на конструктори е донесло по-висока доходност на инвеститорите в сравнение с инвестиции в акции, облигации и злато през последните три десетилетие до 2015-та година.

По някои аспекти, колекционирането на конструкторите дори наподобява смарт-бета фондовете. Казано по друг начин, инвеститорите намалят риска, или подобряват диверсификацията си, срещу по-ниска цена от тази плащана на активно управляваните фондове.

Може да не знаете, но по-старите комплекти на Лего често се препродават онлайн при цени многократно превишаващи първоначалната им цена.

Например комплектът Star Wars Darth Revan, който се продава на дребно за 3.99 долара през 2014-та година, е можел да бъде препродаден за 28.46 долара в електронни сайтове за търговия, при това само година по-късно. Или това е можело да донесе на инвеститорите доходност от 613%.

Естествено няма как да очаквате да купите 10 000 комплекта и да реализирате подобна доходност при продажбата им по-късно. Или тук в известна степен има ограничение по отношение на размера на инвестиция. Ако правите обаче това по-дълго време и колекцията Ви е много голяма, то и размерът на инвестицията, за която да очаквате по-висока доходност, също се повишава сериозно.

"Моят син обича да играе с Лего и сме събрали много у дома. В един момент си помислих: може би имам готов инвестиционен портфейл? Знам, че Лего няма нищо общо с многофакторните модели, върху които прекарвам по-голяма част от времето си. Това не означава обаче, че комплектите Лего нямат нищо общо с инвестирането.", коментира Виктория Добринска.

В документ озаглавен "Лего - играчката на интелигентните инвеститори", Добринска анализира продадени 2300 комплекта от най-популярния конструктор в света, за периода между 1987 и 2015 г., за да измери тяхната възвращаемост с течение на времето.

Експертът установи, че колекциите от серията замъците Хогуортс и джедайските звездни изтребители, са били по доходност щатските акции и облигации, при това с голяма преднина.

Проучването стига до извода също така, че по-малките комплекти поскъпват повече в сравнение със средните по размер.

"Бетата на фактора размер е статистически значима и динамиката на индекса Лего, който създадохме за нашето изследване, е подобен на този на динамиката при размера. В допълнение, движението в цените на Лего комплектите не показват особено връзка с финансовата криза, което ги прави особено добри за диверсификацията на инвеститорските портфейли", коментира още Добринска.

За да определи средната годишна възвращаемост на Лего, Добринская събира първоначалната цена на 2000 конструктора, пуснати между 1981 и 2014 г. и я съпоставя с тяхната цена на вторичния пазар през 2015 г. Тя анализира ценовите тенденции за връзки с рискови фактори като стойност, волатилност и размер в разработените модели.

Данните показват, че комплектите с относително по-малък брой части, до 113, връщат 22% годишно, което е почти 16 процентни пункта повече от групата комплекти с повече от 860 части във всеки.

Връзката не е напълно линейна. Малките комплекти носят много по-добра възвръщаемост, но тези които имат 2 000 части, се справят по-добре от средно-големите.

"По-малките комплекти Лего може да се смятат за по-редки от по-големите, които много често са масово произвеждани", смята още авторът на изследването.

Лего комплектите, които се фокусират върху супер героите - Батман и Индиана Джоунс, са сред тези, които се справят най-добре с течение на времето. Комплектите от серията Симпсън е единствената тема на Лего, която е губила стойност и е поевтинявала средно с 3.5%.

По-новите комплекти имат по-висока възвращаемост от по-старите, макар и това да може да се дължи на нарастващата популярност на колекционерските инвестиции в Лего, смята още Добринска.

Как да инвестирате правилно в Лего?

Не всички легота са еднакви. Не може да очаквате да купите (а и няма смисъл да го правите като инвестиция) Лего за 20 лева и да очаквате то да стане стотици левове!

Всъщност тайната на успешната инвестиция в подобни конструктори се крие в това да купувате по-скъпи комплекти. Другата част от "инвестиционната магия" се крие в политиката на датския производител на конструкторите - да не произвежда твърде много от най-скъпите си серии. Защото освен всичко, това носи риск за компанията, да остане с твърде много непродадени комплекти.

Ето защо, обикновено конструктори, които се продават в магазините при цени от 150-200 лева, или повече, или пък са в лимитирани серии, най-често са сред най-бързо поскъпващите с времето (или поне шансовете да се случи са по-големи).

Не купувайте конструктори, които вече са поскъпнали. Вместо това се насочете към магазините. Вторичният пазар е мястото, където реализирате печалбата си, а не правите първоначалната си инвестиция. Целта Ви трябва да е да купите от магазин за играчки и с намаление.

Трябва да сте "инвеститор в стойност", а не да купувате, каквото Лего Ви попадне пред очите. Насочете се към напълно оборудвани комплекти на определена тема. Изберете скъпите комплекти и се надявайте от тях да са произведени и продадат възможно най-малко. Обикновено ограничените серии са свързани с конкретни празници, или събития.

Избягвайте традиционните легота, като например полицейски коли, или пожарни. Те често са на разпродажба, но за сметка на това са масови и не са особено редки. Направете проучвания, прочетете специализираните форуми, за да се информирате накъде да насочите своите инвестиции.

НЕ ГИ РАЗОПАКОВАЙТЕ!

Има и един неприятен момент за всички, които обичат да си играят с Лего. Разопаковането е забранено. За да продадете своя комплект на добра цена, той трябва да е напълно непокътнат и опакован в оригиналната си опаковка. Не слагайте кутиите една върху друга, защото това с времето ще нарани формата им и съответно ще понижи продажната цена.

Подбирайте най-добрия момент за продажба. Добре е винаги да хвърляте по едно око на пазара. Когато истерията по едно Лего стане масова и то се изчерпа в търговските вериги, изчакайте...

След година, когато същото лего, което да кажем е струвало 160 лева, стане с цена от 500 лева - продавайте! Така ще кеширате инвестицията си с годишна доходност от над 200%. Дори и да изчакате още една година, едва ли ще можете да разчитате на това цената да скочи с още 100%... Вместо това, ще разполагате с нов инвестиционен капитал, с който ще можете да направите следващите си залози.

Не забравяйте още нещо - все пак сте изцяло под милостта на производителя. Компанията може да реши във всеки един момент да поднови серия, която е изчерпана и която се е радвала на голям интерес.

Пет невероятни сделки с Лего конструктори

Както вече споменах, има легота и легота. Някои от тях се оказват много по-ценни от други във времето. Ето пет невероятни сделки с конструктори, които всеки би искал да е направил:

1.Millennium Falcon: Продаван за 499.99 долара през 2007-ма година. Продава се за около 6 000 долара през 2016-та година.

2.Taj Mahal: Продаван за 299.99 долара през 2008-ма година. С цена около 3 000 долара осем години по-късно.

3.Grand Carousel: Продаван за 249.99 долара през 2009-та година. Цена от 2 500 долара седем години по-късно.

4.The Statue of Liberty: Продаван за 198.99 долара през 1998-ма година. С цена от 2 000 долара през 2016-та.

5.Death Star II: Продаван за 299.99 долара през 2005-та година. С цена от около 1 800 долара през 2016-та година.