Кой може да каже каква е посоката на пазара? Никой... Следователно кога е най-добрият момент да купувате акции? Във всеки един момент, когато акциите на една компания изглеждат нелогично оценени, или недооценени...

За тези, които ще ви кажат, че пазарите най-вероятно ще продължат да падат - контрааргументът е - откъде са толкова сигурни? Много от същите анализатори само преди месец прогнозираха ръст на индексите.

Да, ситуацията се променя... Да, Фед стана по-агресивен... Да, перспективите за печалбите се влошават... И да - няма как да знаете къде ще е дъното на пазара!

Инвеститорите подценяват амбицията на Фед и потенциала за спад на пазарите...

Инвеститорите подценяват амбицията на Фед и потенциала за спад на пазарите...

Федералният резерв не може да реши проблемите с доставките, така че ще трябва да използва своите инструменти, за да удари търсенето

Много експерти ще ви кажат, че да търсите подценени компании при падащ пазар е нещо като да се опитвате да намерите игла в купа сено. Защото традиционно активите се движат в посоката на пазара, или най-малкото са зависими от неговата посока.

Но всъщност нещата може и да не стоят точно така! Защото тези игли, често падаха, или не отбелязаха никакъв ръст по време на период, в който индексите като цяло са нараснали над два пъти от дъната си по време на пандемията. Или пък се понижиха в пъти повече от пазара...

Един пример...

Да кажем, че акциите на една компания са поевтинели със 70% от върха си, при спад на широкия индекс S&P 500 от едва 20% от най-високите си нива. Нещо повече, акциите на тази компания не се повишаваха със същите темпове по време на ръста на пазара от миналата година!

И докато експертите все още спорят, дали пазарът ще загуби още 10 или 20%, значи ли, че книжата на същата тази компания, която явно се движи от специфични за нея фактори, ще продължат да падат със същите темпове, или дори изобщо ще продължат да падат?

Отговорът е - не! Най-вероятно книжата на тази компания, ще продължават да се задвижват от същите тези специфични фактори, които са я направили не толкова зависима от пазара напоследък. А те могат и да са се променили, защото средата, в която оперира компанията се е променила.

Трябва ли да търсите подценени компании, които да устоят на потенциален по-нататъшен пазарен спад? По-скоро да. Трябва ли да влизате с целия си капитал в момент на не особено голяма сигурност? По-скоро не!

Как тогава да инвестирате в настоящия момент?

Много експерти говорят за "втори крак" на спада. Това в техническия анализ е известно като тест на дъното, или тест на върха. Казано по друг начин, след наскорошния отскок на щатските индекси, е много вероятно най-ниските им достигнати стойности да бъдат отново тествани.

И именно по време на този тест, инвеститорите могат да започнат да заемат малки позиции (примерно една трета, или една четвърт от предвидения обем) в наблюдаваните от тях устойчиви компании.

Дали пазарът ще потвърди дъното си (тоест най-ниските му нива ще останат в сила и ще отблъснат индексите нагоре) или ще го пробие, за инвеститорите няма особено голямо значение. Защото това ще им даде възможност за следващите им стъпки по допълване на портфейлите им.

Ако дъното падне и станем свидетели на по-нататъшно засилване на низходящото движение, инвеститорите ще имат възможност да допълнят още една част (една трета или една четвърт) от замислените от тях позиции и обеми. Ако дъното остане в сила, инвеститорите могат да започнат да обмислят вход около него, след известно време и да допълнят още една подобна част, равна на тази, която са взели в началото.

Morgan Stanley съветва: Помислете, преди да купувате акции при падащ пазар

Morgan Stanley съветва: Помислете, преди да купувате акции при падащ пазар

Един от съветите на Бъфет в момента е под съмнение, смятат от инвестиционната банка

Последните части от планираните инвестиции, е добре инвеститорите да правят при трайна промяна на низходящия тренд и доказателства, че заеманите от тях позиции са тръгнали в желаната от тях посока. И това ни води към така популярната стратегия на "доларово осредняване", с леко отклонение към техническите нива на подкрепи и съпротиви, около които инвеститорите да позиционират своите входове.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.