Инвестиционната мъдрост на гениалните инвеститори може да се открие в прости техни цитати. В тях, често може да се открие почти цялото знание, което инвеститорите трябва да придобият, за да се справят успешно на финансовите пазари. Но за съжаление, последните трябва да преживеят тези съвети, за да ги осмислят. Ето някои от известните и популярни цитати в инвестиционните среди, които носят мъдростта на поколенията:

"Ще ти кажа тайната да забогатееш на Уолстрийт. Опитвайте се да бъдете алчни, когато другите се страхуват. И се страхувайте, когато другите са алчни.", Уорън Бъфет.

Този цитат обобщава цялата психология на фондовите пазари и така наречения "стаден ефект". Той трябва да припомня на инвеститорите, че за да са успешни на финансовите пазари, трябва да се разграничават от масовите тенденции и да отстояват принципите си. Също така напомня, че пазарите са ефективни и единственият начин за по-голяма от пазарната доходност е, като се търси неефективност в определени ниши и сектори, която да се поправи с времето.

До голяма степен, казаното по-горе се обобщава от още един велик инвеститор, в лицето на Джим Роджърс. Той казва:

"Почти всеки път, когато се отклоних от стадото, изкарвах много пари. Отклоняването от действието е начинът да намерите новото действие."

"Искам да кажа, мисля, че ако хората са загрижени за нестабилността, те определено не трябва да купуват нашите акции. Не съм тук, за да ви убеждавама да купувате акции на Tesla. Не ги купувайте, ако променливостта е страшна. Ето това е.", коментира изпълнителният директор на компанията Илон Мъск.

Мъск е известен предприемач, който може да се определи и като доста ексцентричен. Не веднъж и два пъти, акционерите са ставали свидетели на рязка обезценка на акциите на Tesla. Но в крайна сметка, те са едни от най-печелившите за последните няколко години.

Всъщност, с мнението си Мъск обобщава нещо много важно, което всички инвеститори трябва да осъзнават. Инвестициите на финансовите пазари са много рискове и могат да носят след себе си голяма променливост. Инвеститорите, които посягат към спекулативни позиции, трябва да са готови да издържат да виждат инвестицията си с 30, или дори 40% надолу в даден момент, ако искат да постигтан 80, или 100% доходност. В крайна сметка, без риск - няма печалба! А всички, които не са толкова склонни към риск, трябва да потърсят инвестиции, които отговарят на рисковия им профил - тоест не само за целите им за печалби, но и за риск, който са склонни да поемат.

"Понякога най-добрите ви инвестиции са тези, които не правите", Доналд Тръмп.

Активността е до голяма степен застъпена в човешката природа. На инвеститорите им изглежда скучно някак си, да стоят и да чакат инвестицията им да се разгърне в продължение на месеци, или дори години. Но както казва гениалният Бъфет - най-добрия хоризонт на една инвестиция е вечност. В този род на мисли, в търсене на адреналин, или просто поради нетърпение, инвеститорите имат склонност към свръхтърговия.

Търговията не трябва да е забавна и интересна. Ако е така, то започнете да се занимавате с нещо друго, съветва известният инвеститор Джак Швагер. Добрите трейдъри не изпитват емоции от сделките си. По тяхното настроение не можете да познаете дали сделките им са на печалба или на загуба. Инвестирането трябва да е скучно.

Свръхтърговията има две основни форми - първата е да търгувате твърде често, а втората е да търгувате с твърде големи обеми.

Почти всички трейдъри, минават през фаза, когато гледат платформите си по над 12 часа на ден, или се будят през нощта, за да си отворят платформата и да си видят сметката.

Когато си вършете спокойно работата, забавлявате се със семейството си и си лягате спокойно вечерта, без да си отваряте платформата. Тогава значи всичко е наред. Най-вероятно сте с малък обем, убеден в правотата на позицията си и сте си поставили стопове за ограничаване на печалбите. Ако спите спокойно цяла нощ и сутрин, когато станете първата Ви работа е да си измиете зъбите и да целунете децата, значите сте от трейдърите, които не свръхтъргуват.

И накрая, но не на последно място, един цитат, който би следвало да е основен пътеводител на всички хора, които искат да достигнат до финансова независимост. И той не е на финансист, а на актьора Уил Смит:

"Твърде много хора харчат пари, които не са изкарали, за да си купуват неща, от които нямат нужда и да впечатляват хора, които не харесват".

Тук се говори за едно от най-важните неща, които предхождат инвестициите - спестяването и премахването на ненужните разходи. Не случайно един от основните принципи за достигане на финансова независимост, препоръчвани от финансовите консултанти е "Плащай първо на себе си". Сиреч - спестявай!

Малките разходи са често тези, които "обръщат колата".

Един прост пример...

Ако харчите по 2.50 лева за кафе и правите това по три пъти в деня, то вие харчите 225 лева на месец, или 2 700 лева на година. Ако се откажете от този дневен разход изцяло (и пестите тези 7.5 лева в инвестиционен продукт, който ви носи 7% годишна доходност), то за периода от 50 години спестената сума би се превърнала в 1.17 милиона лева. Ето ви един добър пенсионен фонд, за спокоен живот след пенсия!

А сега екстраполиратйте този начин на мислене върху други малки разходи, които правите и от които можете да се лишите. Със сигурност ще започнете да се замисляте, когато махате с "лека ръка", докато ги правите! Не забравяйте - "капка по капка - вир".