Много анализатори и експерти са негативни за щатските фондови пазари. Един от тях е - най-акуратният прогнозист за пазарите през изминалата година - Майкъл Уилсън от Morgan Stanley. Уилсън очаква широкият индекс S&P 500 да се понижи с около 20%, преди да завърши настоящата година, горе долу на текущите си нива.

Не толкова песимистични, са други пазарни наблюдатели, обаче. Съставките са налице за експлозивно покачване на фондовия пазар в САЩ, но все още има място за съмнение дали мечките са победени, твърди друг технически анализатор от Уолстрийт, следен отблизо.

Индексът S&P 500 се насочва към двойка важни нива на съпротива на ценовата диаграма, тъй като се покачва от дъното си в рамките на деня от 13 март при 3809 пункта, според Марк Арбетер, президент на Arbeter Investments LLC, в бележка.

Препъване от бенчмарка за голяма капитализация, което започна през февруари, го постави на път за тестване на низходяща цел от 3656, базирана на мечи модел на клин, но S&P 500 отскочи, преди изобщо да се доближи до него.

Мечият клин се характеризира със свиващ се диапазон на цените, съчетан с общо низходящо движение на цените с течение на времето. Възходящият клин вижда движение нагоре в цените с течение на времето.

В момента S&P 500 е близо до тест за съпротива около 4220 пункта. Ако това се случи, като се извади връхната стойност в рамките на деня при 4195 от 2 февруари, индексът ще се погрижи за съпротивата на графиката и ще отбележи три по-високи върхове и две по-ниски дъна от октомврийското дъно, отбеляза още Арбетер.

Той идентифицира следващия съпротивителен клъстер след този в зоната 4300 пункта, която бележи връхната точка от август и 61,8% корекция на Фибоначи на мечия пазар.

"Пробив над тази зона може да изпрати мечките в хибернация и може да започне нов кръг от FOMO", каза Арбетер, използвайки акронима за "страх от пропускане".

Разбира се, не е сигурно. И някои от съставките на прехода обратно към бичи пазар остават липсващи.

Защо да изберете БФБ пред международните пазари?

Защо да изберете БФБ пред международните пазари?

Пазарната капитализация на Българската фондова борса, съотнесена към БВП на страната ни, е едва около 8%

"Това, което не видяхме през октомврийското дъно, което е толкова типично за възникващ бичи пазар и голяма промяна на тенденцията, е това рали на блокиране или постоянно покачване, което хваща мнозина с твърде много пари и е негостоприемно за инвеститорите в очакване на отдръпване на пазара", каза Арбетер, подчертавайки, че "това е объркващо време и дългосрочното техническо решение" за нов бичи пазар остава под въпрос.

"Горивото е там, за да взриви върха на този пазар, просто трябва да бъде запалено. От друга страна, попътните ветрове може да издухат огъня, преди да е тръгнал", пише той.

Още няколко позитивни фактора за пазарите, които могат да ги отведат нагоре.

Има шест потенциални изненади на бичия пазар, които биха могли да повишат акциите, според Bank of America.

Банката подчерта дефлационното въздействие на ChatGPT и потенциалния край на руско-украинската война.

Фондовият пазар вече отбеляза впечатляващо рали от началото на годината от около 8%, но тези печалби може да нараснат до края на годината, ако една от бичите изненади на Bank of America се материализира.

Експерти: Купуването на акции на щатските пазари днес просто не си струва риска!

Експерти: Купуването на акции на щатските пазари днес просто не си струва риска!

В годините след финансовата криза много инвеститори пренебрегнаха ERP (ефективна рискова премия)

В бележка от четвъртък инвестиционният стратег на Bank of America Майкъл Хартнет очерта шестте потенциални бичи изненади, които биха могли да повишат фондовия пазар, тъй като песимизмът остава преобладаващ сред голяма част от инвеститорите, включително хедж фондовете, които са изградили най-голямата си къса позиция срещу S&P 500 от 2011 г.

Това низходящо позициониране също идва, тъй като инвеститорите продължават да изграждат своите парични позиции чрез фондове на паричния пазар, които сега надхвърлят рекордните 5 трилиона долара.

"Мечите настроения + $5 трилиона в облигации са все още "най-добрите приятели" за рисковите активи, особено акциите", каза Хартнет.

Това са шестте възходящи изненади, които биха могли да подхранват още ръста на фондовия пазар тази година, според BofA.

  1. "Войната Русия/Украйна/НАТО приключва."

Краят на конфликта Русия-Украйна може да помогне за успокояване на геополитическото напрежение и да облекчи опасенията относно веригата за доставки, свързани с определени стоки.

2. "Имиграция + ChatGPT = обратно към дезинфлацията."

Увеличаването на имиграцията в САЩ и способността на ChatGPT да пести време за определени задачи са дефлационни сили, които, когато се комбинират, могат да помогнат за намаляване на инфлацията. Такъв спад в инфлацията би проправил пътя за Федералния резерв да откаже повишаването на лихвените проценти.

3. "Надпревара във въоръжаването в разходите за технологии".

Докато ChatGPT прави вълни, много технологични компании ще харчат пари, за да играят на догонване и това би било добра новина за икономиката.

4. "Нова култура на фискално "спасяване" = без рецесия."

И двете страни на пътеката в Конгреса имат склонност да харчат много пари, когато настъпи голям икономически шок, така че какво им пречи да правят същото нещо в бъдеще?

5. "Защо да продаваме, когато политиците изпадат в паника толкова лесно."

Не само Конгресът ще направи всичко по силите си, за да намали удара на икономическия спад. Федералният резерв също разполага с мощни инструменти чрез намаляване на лихвените проценти и програми за закупуване на облигации, за да се опита да стимулира икономиката.

6. "Акциите са по-малко опасни от облигациите."

Ако акциите отново се разглеждат като по-добра алтернатива от облигациите, това може да подхранва скок на притока към класа активи.

Ако някоя от изненадите се случи, това може да помогне на икономиката да избегне рецесия или да види меко приземяване, а не твърдо приземяване, според Хартнет, което в крайна сметка ще повиши фондовия пазар.

Но все още има рискове, които възпират инвеститорите да влязат "ол-ин" в акции. Тези рискове включват твърдо приземяване за икономиката, кредитно събитие в банкирането в сянка и потенциален конфликт между Китай, Тайван и САЩ, каза Хартнет.

За да измери дали икономиката сигнализира, че предстои твърдо или меко кацане (или никакво кацане), Хартнет препоръчва на инвеститорите да следват ценовото действие на високодоходните облигации, акциите на строителните компании и индекса на полупроводниците.

Ако iShares High Yield Bond ETF (HYG) се търгува над 73, SPDR Homebuilders ETF (XHB) се търгува над 70, а Philadelphia Semiconductor Index (SOX) се търгува над 2900, това би сигнализирало, че се насочваме към меко кацане или без рецесия в картите и обратно, ако тези активи се търгуват под тези нива.

Досега два от тези три сигнала предполагат положителна икономика напред, като High Yield ETF се търгува на $75,15, а индексът на полупроводниците се търгува на 3056 в петък. Междувременно Homebuilder ETF се търгува на $67.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.