Парите ви са в депозити? Дотук добре. Значи сте изпуснали по-голямата част от срива на международните пазари и предстоящата криза, породена от пандемията.

Но знаете ли, коя е истинската заплаха в бъдеще? Това е инфлацията! Неприятното усещане да виждате, как спестяванията ви се обезценяват и купуват в бъдеще по-малко стоки услуги, отколкото са купували в миналото.

"Парите са боклук"! Всъщност, това го казва не кой да е, а гениалният инвеститор и създател на най-големия хеджфонд в света към днешна дата - Рей Далио. А кои сме ние да не вярваме на Далио?

Инвеститорът милиардери Рей Далио, изрази мнение, че щатските долари и може би, всяка друга валута, ще се окажат губещ залог в тази нова ера на COVID-19. По време на сесия с въпроси и отговори на социалната платформа Reddit, основателят на хедж фонда Bridgewater Associates се обърна към свое мнение, което е направил в миналото, но което важи с още по-голяма сила в момента, следствие на инфекциозната болест.

Пандемията идентифицирана за първи път в Ухан, Китай през декември създаде хаос за глобалните икономики и принуди централните банки и правителства да разгърнат редица безпрецедентни мерки от фискални и парични стимули. Тези мерки имат за цел да помогнат за ограничаване на тежестта на икономическия спад, който изглежда със сигурност сочи към световна рецесия.

Още в края на януари, в интервю за CNBC, Далио направи подобно изказване: "парите са боклук". Тези коментари бяха обект на всеобхватно презрение, тъй като акциите се разпаднаха, а в последните доклади посочиха към спад на неговият водещ фонд - Pure Alpha II фонд - от 20% за година.

Индустриалният Dow Jones, широкият S&P 500 и технологичният Nasdaq Composite Index са с между 18 и 21% под рекордите си от февруари.

Всъщност, Далио защити скептицизма си към парите, като се обърна към историята.

"Сега, както в периода 1930-1945 г., лихвените проценти са достигнали 0%, а печатането на пари и закупуването на финансови активи не позволява на парите и кредитите да отидат там, където създателите на политики искат, така че централното правителство заема много и централната банка отпечатва много пари и създава много кредити, за да купи този дълг, който централното правителство харчи, за да се насочи към това, което иска да спести ", пише той.

Този печат на пари и държавни заеми, според Далио, ще засее семената за идващата инфлация, което е съществено изместване от трайно ниската инфлация, през последните две десетилетия, пише още през юли гениалният инвеститор.

За Далио, Федералният резерв отключи практически безгранична програма за изкупуване на облигации и редица нови мерки, които да помогнат за облекчаване на пазарния натиск и намаляване на ставките на федералните фондове до диапазон от 0% и 0.25%.

Междувременно президентът Доналд Тръмп подписа закон за над 2 трилиона долара за работници и компании, засегнати от COVID-19, в закона на 27 март.

"Мисля, че парадигмата - ниска инфлация, в която се намираме, най-вероятно ще приключи, когато: а) възвръщаемостта на реалните лихви е изтласкана толкова ниско, че инвеститорите, които държат дълга, няма да искат да го задържат и ще започнат да преминават към нещо, което те мисля, че е по-добре и б) едновременно голямата нужда от пари за финансиране на пасиви ще допринесе за "големия натиск", пише той.

"В този момент няма да има достатъчно пари за задоволяване на нуждите за това, така че ще трябва да има някаква комбинация от големи дефицити, които се монетизират, амортизация на валутата и големи увеличения на данъците", написа Далио.

Той предупреди за сериозните последици от тази динамика: "тези обстоятелства вероятно ще засилят конфликтите между капиталистическите и социалистическите пропуски".

Всъщност инфлацията е проблем пред депозантите и в момента! Но как да се защитите?

Въпросът за инфлацията тежи на българите от доста време насам. През изминалата година например, инфлацията бе непрестанно над 3%, докато повечето лихви по депозитите се задържаха под 0,5%. Това означава, че повечето спестяващи в депозити са загубили 2,5% от покупателната сила на спестяванията си.

Ето някои активи, които в най-голяма степен са защитавали инвеститорите от инфлацията, въз основа на проучване на Fidelity направено за периода 1973-та - 2012-та година.

№ 8: Злато

Най-вероятно противно на вашите очаквания, въз основа на изследването златото бие инфлация само в 54% от времето (горе долу в половината от случаите). Ако се интересувате от осигуряване на широко излагане към злато в бъдеще, помислете за индексен фонд, по подобие на SPDR Gold Shares, който проследява цената на златните кюлчета.

Физическото злато в момента е дефицит и се търгува с премия от 20, или дори повече процента спрямо спот-цената на международните стокови пазари. Защо ви е да плащате тази цена?

По-долу можете да видите графиката на SPDR Gold Shares ETF CFD:

Снимка 475321

Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5

№ 7: Суровини

Суровините са широка категория, която включва зърно, благородни метали, електричество, петрол, говеждо месо, портокалов сок, природен газ и много други.

Инвестициите в стоки са сложи и се осъществява традиционно с фючърси на стоковите пазари. И докато това е много трудно за разбиране от обикновените инвеститори, като често изисква и значителни по размер инвестиции, за щастие на последните е възможно широко инвестиране в стоки чрез индексен фонд

И като се има предвид, че стоките побеждават инфлацията в 66% от времето, един фонд като iShares S&P GSCI Commoded-Indexed Trust може и да си струва да бъде погледнат.

№ 6: Портфейл акции/облигации 60/40

Портфейл съставен в пропорция 60% акции и 40% облигации, побеждава инфлацията в 69% от времето. Това е едно стандартно инвеститорско портфолио, което може да бъде изградено без мого трудности.

№ 5: REITS

Има една особена група компании, които са публични и насочват инвестициите на акционерите си към недвижими имоти. В 69% от случаите доходността на този род инвестиционни дружества, които по закон разпределят 90% от печалбата си под формата на дивидент, успяват да бият инфлацията. Ако търсете широко излагане към този сектор, а нямате специфични познания, можете да погледнете към индексен фонд от рода на Vanguard REIT ETF.

№ 4: S&P 500

Широкият щатски индекс се е доказал като един от най-добрите защитници на инвеститорския капитал от инфлация. Той е побеждавал инфлацията в 70% от времето, а върху него има редица борсово търгувани индекси, като например SPDR S&P 500 Trust ETF.

С инвестиция в подобен род фонд, вие на практика ще последвате съвета на гениалния Уорън Бъфет, който казва "... най-добрия начин за индивидуалните инвеститори е да се насочат към нискоразходен индексен фонд, базиран на широк щатски индекс...".

Ето и графика на SPDR S&P 500 Trust ETF CFD:

Снимка 475320

Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5

Но внимавайте с времето, в което ще направите тази инвестиция!

Щатският индекс S&P 500 в момента е точно толкова скъп, колкото беше преди началото на спада. Защото прогнозите за печалбите на щатските компании най-накрая започват да догонват цените на акциите. В началото на продажбите на пазара, някои пазарни специалисти бързо заявиха, че акциите стават евтини, ако се съди от бъдещото съотношение цена-печалба, което се е понижило от 19х до 13х. И това се посочваше, че е далеч под средното за последните 10 години от 15х.

По онова време инвеститорите бяха предупредени от редица пазарни наблюдатели, че това се дължи до голяма степен на изоставането на анализаторите, които преразглеждаха все още очакванията си за печалбите на компаниите към по-ниски нива, за да отразят новата реалност и въздействието на икономическото блокиране от коронавирусната пандемия.

Месец по-късно анализаторите все още са бавни в ревизирането си на прогнозите за приходи и печалби на компаниите, които съвсем скоро ще излязат. Въпреки това, прогнозите са далеч по-ниски към днешна дата.

В действителност, ако вземете предвид само прогнозите, предлагани от анализатори, които са направили ревизия през изминалата седмица, ще откриете, че прогнозите за печалбите вече са толкова ниски, че правят съотношението цена-печалба в крак със спада на цените на акциите. И ако знаете как работи аритметиката, знаете, че това означава, че бъдещото P/E вече е повишено.

Джонатан Голуб от Credit Suisse отбеляза, че с неотдавнашното скромно възстановяване на цените на акциите това бъдещо съотношение P/E вече се е върнало при нива от около 19x. Тоест акциите не могат да се определят, като по-евтини в сравнение с преди кризата.

"Това е същото ниво, което имахме на 19-ти февруари, когато бяха отбелязани върховете за цените на акциите", пише Голуб във вторник.

Въпреки това, можете също да кажете, че ще имаме възстановяване на печалбата с V-образна форма, когато икономиката се върне онлайн, в този случай бихте могли отново да твърдите, че цените наистина са ниски.

Но отново, може би пазарът също ни казва, че не купува идеята, че нещата ще се върнат към нормалното толкова бързо.

№ 3: Доходи от недвижими имоти

Доходите от недвижими имоти побеждават инфлацията в 71% от времето. Има много индексните фондове, които ви дават експозиция към този актив. Като например iShares Mortgage Real Estate ETF.

№ 2: Индекс на общите облигации на Barclays

Индексът на облигациите на Barclays побеждава инфлацията 75% от времето. Така че, ако искате експозиция, помислете за iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF, който проследява индекса.

№ 1: TIPS

Тук не би трябвало да има изненада, в края на краищата ценните книжа, защитени от инфлацията (TIPS), са индексирани към инфлацията, за да защитят изрично инвеститорите. Следователно, TIPS побеждават инфлацията 80% от времето, което го прави най-доброто от средство за защита от инфлация в тази категория. Ако предпочитате да използвате ETF като своя начин за инвестиране, ето три варианта, които могат да ви харесат - iShares TIPS Bond или SPDR Bloomberg Barclays TIPS ETF.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за търговия с финансови инструменти.