Мнозинството от американците съобщават, че финансовото им положение не се е подобрило след президентските избори през 2016 г., въпреки ниската безработица и процъфтяващия фондов пазар.

Повече от шест от 10 американци заявиха, че не са по-добре финансово отколкото преди две години, сочи проучване на Bankrate.com, цитирано от Bloomberg. Хората с ниски доходи, пенсионерите и жените най-често твърдят, че не са по-богати от преди.

Проучването Bankrate.com е в унисон с резултатите от скорошно изследване на инвестиционната консултантска компания Stash, според което 44% от американците съобщават, че финансовото им състояние не се е подобрило, а 20% са заявили, че финансовите им перспективи дори са се влошили.

"Знаем, че има несъответствие между широките икономически показатели, които виждаме всеки ден и живия личен опит. Все още има какво да се направи, за да се подобри финансовото състояние на американците", каза старшият икономически анализатор на Bankrate Марк Хамрик.

Огромните 78% от американците, които получават по-малко от 30 000 долара годишно (по-малко от 2500 долара на месец, б.р.), съобщават, че финансовото им положение не се е подобрило през последните 2 години, докато 27% смятат, че финансовото им положение всъщност се е влошило.

Сред американските пенсионери се забелязва най-ниската степен на финансово подобрение от всяко изследвано поколение. 76% от гражданите на САЩ на 65 и повече години смятат, че финансовото им положение не се е подобрило през последните 2 години, докато 18% твърдят, че то се е влошило.

Жените също не се радват на особени финансови печалби. 76% от жените смятат, че не са спечелили от икономиката на Тръмп, в сравнение с 56% от мъжете, а 19% от тях дори смятат, че финансовото им положение се е влошило. При мъжете този дял е 15%.

Предвид наближаващите избори в САЩ, чувството на американците за финансово обезсърчаване и неравенство може да мобилизира избирателите.

"Президентът пое отговорност за представянето на американската икономика, което го поставя в несигурно положение. По-голямата част от населението сега казва: Покажи ми парите", заяви Джей Шамбоу, старши икономист в Института Brookings.