Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп внесе искане в съда да отмени делото срещу изпълнителната заповед на президента, насочена към компаниите зад социалните мрежи, като го нарече "дълбоко неразбирателство", показва копие на иска, видяно от автори на Reuters.

Делото беше заведено през юни от Центъра за демокрация и технологии (CDT) - базирана във Вашингтон технологична група, финансирана от Facebook, Twitter и Google на Alphabet.

През май Тръмп издаде изпълнителна заповед срещу компаниите зад социалните мрежи в опит да регулира платформите. Критиките към намерението на Тръмп са ясни, ходът дойде дни, след като Twitter направи рядката стъпка към проверка на фактите на туитите. Тръмп заплаши, че ще забрани или отслаби закона, който защитава интернет компаниите от съдебни спорове за съдържание, публикувано от потребители.

Делото на CDT вижда изпълнителната заповед на Тръмп като задушаваща свободата на изразяване онлайн. Администрацията на Тръмп обаче сега твърди, че изпълнителната заповед насочва да действията само на правителствени агенции, а не частни компании.

"Заповедта насочва изпълнителните служители да предприемат стъпки, които могат да накарат различни агенции да разгледат ... твърдения, че големите онлайн платформи зад социалните мрежи проявяват политически пристрастия при модериране на съдържание", пише в иска.

Тръмп започна законодателна офанзива срещу социалните мрежи

Тръмп започна законодателна офанзива срещу социалните мрежи

Ако изпълнителната му заповед не бъде отхвърлена, държавата ще може да ги съди значително по-лесно за цензура

Съдебният процес отразява дълготрайното напрежение между администрацията на Тръмп и технологичните гиганти зад социалните мрежи, които се превърнаха в ключови инструменти в политическия арсенал на Тръмп.

Айвъри Гардинът от генералния съвет на CDT нарече изпълнителната заповед на Тръмп "противоконституционна".

"Вместо всъщност да се опитвате да разгледате достойнствата на въпросите и да започнете съдебни спорове, които ще покажат тежките конституционни деформации на изпълнителния ред, той прибягва до юридическо маневриране", коментира Гардинър.

Twitter нарече изпълнителната заповед "реакционен и политизиран подход към забележителния закон". Компанията засега отказа коментар по делото на CDT. Google и Facebook също не отговориха на искания за коментар на Reuters.

С изпълнителна заповед Тръмп забранява TikTok и WeChat след 45 дни

С изпълнителна заповед Тръмп забранява TikTok и WeChat след 45 дни

Това свали акциите на Tencent и други китайски компании с около 4%